The Atlantic  | Washington D.C.  

Vijf jaar geleden verdween de MH370 letterlijk van de radar; in de uren die volgden werden nog enkele signalen opgevangen. Computerstoringen, kortsluiting, miscommunicatie, een medisch spoedgeval, een bom of goddelijk ingrijpen – geen van deze factoren kon de gangen van het Maleisische toestel verklaren. Een nauwkeurige reconstructie van wat er die nacht moet zijn gebeurd.

1. De verdwijning

Om 00:45 uur stijgt in de rustige, door de maan verlichte nacht van 8 maart 2014 een Boeing 777-200ER van Malaysia Airlines op van de luchthaven van Kuala Lumpur. Het toestel wendt de neus naar Beijing en klimt door naar de toegewezen kruishoogte van 35.000 voet (zo’n 10,7 km). De letters voor Malaysia Airlines zijn MH. Het vluchtnummer is MH370. Copiloot Fariq Hamid vliegt. Hij is 27 jaar oud.

Voor hem is dit een lesvlucht, zijn laatste, hij is binnenkort volledig gediplomeerd. Zijn supervisor is de gezagvoerder op deze vlucht, Zaharie Ahmad Shah, met zijn 53 jaar een van de oudste captains bij Malaysia Airlines. Zoals gebruikelijk in Maleisië wordt hij bij voornaam genoemd: Zaharie. Hij is getrouwd en heeft drie volwassen kinderen. Hij bezit twee huizen. In zijn eerste huis heeft hij een geavanceerde vluchtsimulator van Microsoft geïnstalleerd. Daarmee voert hij geregeld vluchten uit en op online fora post hij vaak berichten over zijn hobby. Fariq zal in de cockpit tegen hem hebben opgekeken, maar Zaharie staat niet bekend als een autoritaire baas.

In de cabine bevinden zich tien bemanningsleden, allemaal van Maleisische herkomst. Zij hebben de zorg voor 227 passagiers, onder wie 5 kinderen. De meeste passagiers zijn afkomstig uit China, van de overigen komen er 38 uit Maleisië en de andere zijn, in volgorde van aantal, afkomstig uit Indonesië, Australië, India, Frankrijk, de Verenigde Staten, Iran, Oekraïne, Canada, Nieuw-Zeeland, Nederland, Rusland en Taiwan.

Briefjes aan de passagiers van MH370 tijdens een herdenkingsbijeenkomst in Maleisië op 3 maart 2019, vijf jaar na de verdwijning. Volgens Anthony Loke, de Maleisische minister van Transport, was de gebeurtenis ten tijde van deze dienst nog altijd één g