STAT | Boston 

Laboratoria hebben torenhoge energierekeningen en produceren gigantische hoeveelheden afval. Maar er wordt hard gezocht naar milieuvriendelijkere manieren van werken.

Wetenschappelijke laboratoria produceren gigantische hoeveelheden afval: plastic pipetpunten, plastic rekjes waarin de pipetten worden ge-plaatst, plastic koeldozen waarin cellen en chemicaliën worden bewaard, ongebruikte oplosmiddelen die in de opslag de uiterste houdbaarheidsdatum hebben overschreden. Ook wordt de energierekening flink opgejaagd: in speciale vrieskisten worden experimenten koel gehouden, geavanceerde ventilatoren houden de lucht schoon en in speciaal daartoe ontworpen apparaten blijven de instrumenten steriel. Maar een toenemend aantal universiteiten en andere wetenschappelijke instellingen wil bewuster omgaan met de afvalproductie en het water- en energieverbruik. Volgens specialisten die de laboratoria helpen duurzamer te gaan werken, vindt dit idee steeds meer navolging onder onderzoekers die streven naar manieren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

‘Deze hele ontwikkeling en de discussie over de duurzaamheid van laboratoria grijpen in hoog tempo om zich heen, en dat is geweldig om te zien,’ aldus Rachael Relph, hoofd Duurzaamheid van My Green Lab. Deze non-profitorganisatie, die laboratoria beoordeelt en duurzaamheids-certificaten verstrekt, heeft milieulabels ontworpen voor alledaagse laboratoriumbenodigdheden; daarnaast heeft ze een jaarlijkse challenge in het leven geroepen om het energieverbruik van laboratoriumvriezers te beperken.

Er zijn niet veel betrouwbare gegevens over de hoeveelheid afval die laboratoria produceren of de hoeveelheid energie en water die ze verbruiken.

In 2015 verscheen een ingezonden stuk in Nature, waarin onderzoekers van de Universiteit van Exeter schatten dat de 280 onderzoekers van hun Bioscience-faculteit in 2014 zo’n 267 ton aan plastic afval genereerden. Dat getal extrapoleerden ze naar de ruim twintigduizend instellingen wereldwijd die zich bezighouden met biologisch, medisch en landbouwkundig onderzoek – een allesbehalve precieze berekening – en zo kwamen ze tot een totale geschatte hoeveelheid plastic laboratoriumafval van 5,5 miljoen ton in 2014.

My Green Lab helpt wetenschappers en managers van laboratoria om de hoeveelheid afval te reduceren, het energieverbruik te verminderen en over te stappen op duurzamere chemicaliën en producten. – © Unsplash