360 | Amsterdam

Er wordt van alles uitgevonden om ervoor te zorgen dat niemand zijn stoel of bed nog uit hoeft te komen. We kunnen 24 uur per dag digitaal met elkaar verbonden zijn, alles in beeld en geluid voor ons toveren en al gamend of VR’end onze eigen driedimensionale wereld scheppen. Om van de ongelofelijke rijkdom aan literatuur waarin met gemak een hele zomer lang te reizen valt nog niet eens te spreken.

En toch stappen we massaal het vliegtuig in, omdat een fysiek verblijf het nog altijd wint van de verbeelding. Dat we een hoop ongemak trotseren is het duurzaamste aspect van vakantie: dat vergeet je namelijk niet zo snel. Terwijl de generositeit waarmee we al vliegend, rijdend en etend meewerken aan een elk jaar verbeterd record qua CO2-uitstoot slechts een aangekruist vinkje op het schuldgevoel achterlaat.

Die Zeit-journalist Michael Allmaier (38) vroeg zich af of het maken van verre reizen binnenkort iets wordt om je voor te schamen, zoals roken of in een absurd grote SUV door de nauwe straten van een historisch stadje scheuren. Wat voorheen avontuurlijk en het toppunt van vrijheid was, hoort straks, als we niet uitkijken, bij hardnekkige verslavingen van deplorables die in Chinese heropvoedingskampen tot bezinning moeten komen. Nu is het nog een conflict dat voornamelijk wordt uitgevochten in het hoofd van de reiziger, die altijd wel een compenserend excuus vindt om de eigen bijdragen aan de emissies mee te vergoelijken.

En toch stappen we massaal het vliegtuig in, omdat een fysiek verblijf het nog altijd wint van de verbeelding

Allmaier pakte zijn experiment serieus aan en liet zich coachen door het Instituut voor Technische Milieubescherming van de Technische Universiteit Berlijn, dat zijn ‘ecobalans’ zou berekenen. Iedere dag deed hij verslag van hoe en hoelang en wat hij had gedaan en dan berekenden zij hoeveel het milieu daarmee werd belast. Sleutel in zijn reispedagogie bleek tijd te zijn. En geld. Milieubewust reizen is omslachtig, duurt zeven keer zo lang en is twee keer zo duur.

Dat zou het best eens waard kunnen zijn. Al was het maar om ervoor te zorgen dat Greta Thunberg niet in je halfslaap verschijnt.