El País  | Madrid

In het centrum van Madrid verkopen eigenaren hun dure appartementen onder de marktwaarde, bij wijze van pensioenvoorziening. Voorwaarde is wel dat ze er tot aan hun dood kunnen blijven wonen.

De advertentie beschrijft een deftig huis met modern uiterlijk in het hart van de wijk Argüelles. De grote ramen bieden een uitzicht van 360 graden op Madrid. In het oog springen de egaal geverfde muren, de jatobahouten vloer, het pleisterwerk in de zitkamer en de massieve witgelakte deuren. De waarde van de woning ligt rond de 2 miljoen euro. De vrouw op pantoffels die in de keuken spaghetti kookt, krijg je er gratis bij.

Ana María, zeventig jaar, verkoopt dit prachtige appartement als bloot eigendom belast met recht van gebruik en bewoning, dat wil zeggen dat de nieuwe eigenaar het huis koopt op voorwaarde dat zij er tot aan haar dood kan blijven wonen. Deze verkoopconstructie heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen onder gepensioneerden in de armste wijken van de stad als een manier om hun bestaanszekerheid te waarborgen, maar wordt ook steeds populairder onder rijke ouderen die tot aan het einde van hun leven een hoge levensstandaard willen behouden.

Ana María, die die middag staat te koken voor een van haar kinderen die ze elk moment verwacht, zou het verschrikkelijk vinden om het huis waar ze al twintig jaar in woont te moeten verlaten. Hier heeft ze de mooiste jaren van haar leven doorgebracht. De met leer beklede keukenbar is getuige geweest van de uitbundigste buurtfeesten.

Verkoop in bloot eigendom is de laatste jaren ook steeds populairder geworden onder rijke ouderen die tot aan het einde van hun leven een hoge levensstandaard willen behouden. – © Getty