The Atlantic | Washington, D.C.

Wetenschappers zijn het erover eens dat er een verband is tussen een scherpe geest en bewegende benen. Maar hoe sterker we ons bewust worden van die voordelen, hoe meer de bezigheid een doelgerichte arbeid lijkt te worden. En we wilden toch juist wandelen om te ontspannen?

Volgens LifeSpan, een bedrijf dat fitnessartikelen maakt, zou een bureau met loopband goed zijn voor mijn creativiteit. Op de website van het bedrijf, waar ik voor 1099 dollar het basismodel kan kopen, staat een inspirerend bedoeld citaat van Nietzsche: ‘Alle waarlijk grote gedachten zijn tijdens het wandelen ontstaan.’ Wetenschappers zijn het erover eens dat er een verband is tussen een scherpe geest en bewegende benen. Uit onderzoeken is gebleken dat we tijdens of vlak na lichaamsbeweging beter presteren bij geheugen- en aandachtstesten.

Ook is uit onderzoek gebleken dat de geestelijke omzwervingen van een wandelaar bijzonder bevorderlijk zijn voor innovatie. ‘Bovenal, verlies niet uw verlangen om te wandelen’, was het advies van Søren Kierkegaard, en ik ben echt niet de enige schrijver die aan die oproep gehoor heeft gegeven en vaak de ene voet voor de andere heeft gezet op zoek naar nieuwe inzichten en doorbraken in netelige kwesties.

Al voordat er rond dit onderwerp wetenschappelijke bewijzen en filosofische raadgevingen opkwamen, bestond er een overvloed aan literaire lofzangen op de heilzame werking van wandelen voor de creativiteit en de gezondheid. Niemand heeft zo onvermoeibaar zijn best gedaan om nieuw leven te blazen in de aloude aansporingen om toe te treden tot de ‘Orde der Wandelaars’ als de Britse redacteur en BBC-producent Duncan Minshull. Al in 2000 was hij een van de samenstellers van The Vintage Book of Walking:A Glorious, Funny and Indispensable Collection, dat bovendien een zeer uitgebreide bloemlezing uit het evangelie van deze orde was en zowel fictie als non-fictie omvatte. Het boek werd in 2014 opnieuw uitgegeven als While Wandering: A Walking Companion.

Duncan Minshull, Beneath My Feet: Writers on Walking. Zesendertig getuigenissen over de stimulerende literaire kracht van wandelen.