360 | Amsterdam

Horen, zien, bezoeken.

© FMGB Museo Guggenheim Bilbao, 2018. Foto: Erika Ede © Joana Vasconcelos

EXPOSITIE | Spiegeltje, spiegeltje

Joana Vasconcelos – I’m Your Mirror
T/m 17 november, Kunsthal, Rotterdam, kunsthal.nl

De Portugese Joana Vasconcelos (1971) maakt enorme sculpturen en installaties waar je steil van achteroverslaat, zoveel handwerk komt eraan te pas. Haar Lilicoptère is bijvoorbeeld een vergulde helikopter gedecoreerd met ontelbare Swarovski-kristallen en struisvogelveren, oorspronkelijk gemaakt voor haar solo in het paleis van Versailles, nu te zien in de Kunsthal in Rotterdam.

Met een diepgeworteld respect voor de Portugese cultuur en tradities geeft Vasconcelos haar eigen, uitbundige draai aan de werkelijkheid. Niets is wat het lijkt. Alledaagse gebruiksvoorwerpen verandert ze in verrassende metaforen, zoals een paar reusachtige naaldhakken samengesteld uit roestvrijstalen pannen, een sofa bekleed met aspirinestrips en een zes meter hoge kroonluchter gemaakt van 14.000 tampons. Om deze werken te realiseren, heeft Vasconcelos zestig vaste medewerkers in dienst.

Het resultaat is de betere selfiekunst, want behalve erg fotogeniek is het wel degelijk ook interessant. Achter de ogenschijnlijke vrolijkheid van haar werk gaan namelijk serieuze maatschappelijke thema’s schuil, zoals onderdrukking, mensenrechten, identiteit en gendervraagstukken. Een pronkstuk is het 23 meter lange Material Girl, dat is opgebouwd uit diverse textielsoorten, ambachtelijk haak- en borduurwerk en ledlampjes, en staat voor de creatieve en strijdbare geest van de vrouw. Ook spectaculair: I’ll Be Your Mirror, een gigantisch Venetiaans masker van spiegels gevat in brons, dat ze speciaal voor de Kunsthal maakte. Je kunt er van alle kanten doorheen kijken, maar je ontkomt nooit aan je eigen beeltenis.