Daily News & Analysis  | Bombay 

In het Indiase dorpje Aanore werkt de gemeenschap samen om het dorp waterproof te maken.

Aanore is een gehucht in het noorden van Maharashtra. Het heeft 95 huizen en ligt 350 kilometer van Mumbai. Dit dorpje blijkt een rolmodel voor andere dorpen in het land die te lijden hebben van droogte tijdens het zomerseizoen.

Volgens de cijfers van de overheid kampen meer dan 20.000 Indiase dorpen met droogte. De cijfers onthullen ook dat een miljoen stuks vee in 1300 voederkampen worden gehouden en dat meer dan 5000 dorpen water geleverd krijgen met behulp van tankwagens.

Sandeep Patil, voormalig lid van de districtsraad van Jalgaon in Maharashtra, is de architect van de verandering die er in drie maanden tijd voor zorgde dat Aanore voldoende water had. Volgens Patil hadden ze een lijst met taken gemaakt: elke druppel water opvangen, twee bomen planten voor elk huis, elk familielid moet meedoen aan het bouwen van dammen, en zo verder.

‘We namen deze besluiten unaniem aan in de vergadering van de gemeenteraad en besloten om ze heel nauwgezet toe te passen. We vroegen ook aan de dorpelingen om niet na elke maaltijd hun handen op hun bord te wassen. We vroegen hen om hun handen dicht bij de bomen te wassen die voor hun huis waren geplant. Ook lieten we het rioolwater in de bezinkput lopen. Deze kleine veranderingen hielpen om het lage grondwaterpeil weer te verhogen en het water te verbeteren. Al na drie maanden begonnen de bronnen en handpompen die droog waren komen te staan, weer vol te lopen. Dat was genoeg voor de veestapel van ons dorp,’ vertelt Patil.

De maatregelen in Aanore tegen het watertekort: elke druppel water opvangen, twee bomen planten voor elk huis, elk familielid moet meedoen aan het bouwen van dammen. – © Unsplash