360 | Amsterdam

Watergebrek & droogte.

Polen erger dan Soedan?

Polen is droger dan Australië of Soedan. Zo schetst het weekblad Polityka het uitzonderlijke watergebrek van dit jaar.

In Skierniewice, een stad van 50.000 inwoners, moest het stromend water in juni voor enkele dagen worden afgesloten vanwege de droogte.

‘Een van de problemen is dat Polen het laagste aantal hernieuwbare zoetwaterbronnen heeft per inwoner van de EU,’ schrijft Polityka.

Het blad wijst ook op andere factoren zoals ‘een onsamenhangend waterbeleid’, ‘chemische meststoffen en bestrijdingsmiddelen in de landbouw’ en tot slot ‘een industrie die is gebaseerd op het winnen van steenkool’.

©  Unsplash

Te weinig regen in Groot-Brittannië?

Als men het over gebrek aan regen heeft, is Groot-Brittannië toch wel het laatste land waar men aan denkt.

Er valt immers elk jaar 1200 millimeter regen, tegenover minder dan 100 in Egypte. Maar toch.

‘Een groot deel van dat gemiddelde wordt veroorzaakt door buien die in de Schotse Hooglanden vallen, of in Wales en in het noorden van Engeland. In het zuidoosten is de jaarlijkse neerslag niet meer dan 500 tot 600 millimeter per jaar: dat is minder dan in Soedan,’ legt de BBC uit.

Dat zijn zulke kleine hoeveelheden dat deze dichtbevolkte regio, inclusief de hoofdstad Londen, in de komende vijfentwintig jaar met een gebrek aan water te kampen zou kunnen krijgen.

©  Jeremy Bishop / Unsplash

Canada ziet brood in ijsbergen

Met 7 procent van de wereldreserves aan zoet water speelt Canada de rol van rijke oom.

Enkele ondernemingen in Newfoundland en Labrador proberen het water van ijsbergen te exploiteren. Ed Kean, wiens bijnaam ‘de ijsbergcowboy’ is, jaagt al sinds decennia op de drijvende ijskolossen tussen Groenland en Newfoundland, bericht de Financial Post. Kean ‘oogst’ elke zomer duizend ton ijs om de dorst van de bier- en wodka-industrie te lessen.

The Times of India bericht dat het bedrijf Dyna Pro, dat ‘ijsbergwater’ naar Europa, Singapore en Dubai exporteert, dit product nu ook in het Midden-Oosten verkoopt voor 16 Canadese dollar (10,70 euro) per fles.

De Achterhoek, net Zuid-Frankrijk

De Achterhoek kampt met extreme droogte.

‘In de Baakse Beek, ter hoogte van het dorp Vorden, is geen druppel meer te vinden,’ schrijft de NRC. De situatie is er des te erger omdat dit het tweede achtereenvolgende jaar van grote droogte is. ‘Er is geen water meer, zelfs de moerassen staan droog.’

‘Veel mensen denken dat het wel meevalt. Maar droogte is een stille moordenaar. De bodem is ontstellend droog. Nog even en we wanen ons in Zuid-Frankrijk,’ zegt een medewerker van Rijkswaterstaat.

‘De situatie is dramatisch,’ zegt een boswachter. Door het watergebrek worden sommige slakkensoorten, veldkikkers en libellen vrijwel met
uitsterven bedreigd.