New York Review of Books  | New York

Lowell Handler schreef jaren na de dood van zijn vriend de wereldberoemde neuroloog Oliver Sacks een artikel in de NYRB over hun belevenissen in Amsterdam, waar zij samen de duistere kanten van de stad onderzochten.

‘L-L-Lowell. De Engelsen zijn het product van een veel te keurige opvoeding,’ zei Oliver Sacks, neuroloog en schrijver, in december 1987. Het was mijn eerste reis naar het buitenland. Ik was begin dertig, Oliver halverwege de vijftig en ik werkte als zijn fotograaf.

Destijds besefte ik het niet, maar dat zinnetje is niet alleen een grap over de Engelsen, maar is deels ook een verklaring van hoe Oliver zichzelf zag. Hij was verlegen en heel beleefd, in velerlei opzicht zelfs geremd, het product van een medische en joodse aristocratie. Olivers moeder was chirurg en een neef van hem was de Israëlische diplomaat Abba Eban. Toen ik in hetzelfde jaar Olivers vader ontmoette in Londen, was dr. Sacks senior tweeënnegentig en had hij nog steeds een praktijk aan huis, waar Oliver ook was opgegroeid.

Zoals Oliver uitlegt in het laatste boek dat bij zijn leven werd uitgegeven, Onderweg, kwam hij in opstand tegen zijn opvoeding en belandde hij gekleed in het leer op een motor in San Francisco. Later verhuisde hij naar Los Angeles, waar hij coschappen neurologie liep aan de UCLA, en onderwijl genoot van hallucinogenen en de endorfinekicks van het gewichtheffen.

Oliver Sacks, Nederland, december 1987 – © Lowell Handler