The New York Times | New York

Asielzoekers in het Amerikaanse immigratiesysteem krijgen te maken met een omgekeerde bewijslast binnen een rechtssysteem dat hun vreemd is. Hoe bewijs je dat het land dat je ontvlucht bent te gevaarlijk is om een enigszins normaal bestaan te garanderen? Auteur Francisco Cantú werkt als vrijwilliger bij organisaties die immigranten bijstaan. Hij kan nauwelijks bevatten hoeveel macht de overheid uitoefent over het leven en het lot van vluchtelingen.

Ysabel wordt al meer dan zeven maanden zonder officiële aanklacht vastgehouden in een immigrantendetentiecentrum in het zuiden van Arizona. Dit centrum maakt deel uit van een reusachtig netwerk van private detentiefaciliteiten met winstoogmerk, die een contract hebben afgesloten met het ministerie van Homeland Security.

Ik ga elke twee weken langs bij Ysabel (die om veiligheidsredenen niet wil dat ik haar echte naam gebruik), omdat ik vrijwilliger ben bij het Kino Border Initiative, een van de paar organisaties, zoals ook Mariposas Sin Fronteras en Transcend, die zich sterk maken voor bezoekregelingen in Arizona, waaraan zo wanhopig behoefte is. Onze belangrijkste rol als vrijwilliger is het verlenen van morele steun; het faciliteren van contact met familieleden en juridisch hulpverleners; een luisterend oor bieden voor alle frustratie, verwarring en vaak onvervalste wanhoop.

Ysabel en de andere asielzoekers bij wie we langsgaan, hebben vaak heel eenvoudige verzoeken, zoals een klein bedragje storten op hun tegoed, zodat ze familieleden kunnen bellen, of veel te dure spullen kunnen aanschaffen, zoals noedels, tampons, shampoo of een koptelefoon, of telenovela’s kunnen kijken. Ze vragen vaak of we Spaanse boeken kunnen sturen – een van de weinige dingen die ze per post mogen ontvangen zonder dat daarvoor speciale toestemming van een bewaker nodig is. Bijbels met grote letters zijn het meest in trek, naast lied- en gebedenboeken, tweetalige woordenboeken en lesboeken Engels, romans of andere boeken om de tijd te doden – puzzelboeken, kleurboeken, boekjes om te leren tekenen en instructieboekjes om origamifiguren te vouwen.

Ysabel is vorig jaar oktober aan de grens van de Verenigde Staten gearriveerd, nadat ze haar huis en haar twee kinderen in het oosten van Venezuela had achtergelaten. De regio die zij ontvluchtte werd geteisterd door chaos, al lang voor de vele meldingen van ongeregeldheden die ons de laatste maanden bereiken. Geregeld viel de stroom uit, er was sprake van grootschalig geweld en onlusten en er was een schrijnend gebrek aan voedsel, water en medicijnen. Ysabel vertelt me dat ze, in de jaren voorafgaand aan het moment waarop ze besloot haar land te ontvluchten, niet alleen was ontvoerd en diverse keren was beroofd onder bedreiging met een vuurwapen, maar ook nog eens was beschoten toen criminelen haar auto probeerden te stelen.

Hoewel Ysabel zich keurig heeft gehouden aan alle procedures van de Amerikaanse immigratiewetgeving wordt ze inmiddels al meer dan een halfjaar vastgehouden