Criterio  | Tegucigalpa  

Een dikke half miljoen mensen heeft te lijden onder droogte in Honduras. Hun oogsten zijn mislukt door de klimaatverandering en de miljoenen investeringen die de voedselcrisis zouden moeten bestrijden verdwijnen in andermans zakken.

De ondergaande zon gloeit rood op de helling van het nationaal park Montaña de Celaque, waar de boeren van het dorp Villa Verde, in de troosteloze streek van het westelijk departement Lempira, klagen over het verlies van hun oogst door gebrek aan water.

In deze gemeenschap woont het boerenechtpaar Pedro Hernández en zijn vrouw Juana Rodríguez. Zij profiteren niet van de irrigatieprojecten die door de regering zijn opgezet.

Pedro heeft ons een gastvrije ontvangst bereid op het erf van zijn lemen huisje met dakpannen van gedroogde klei. Terwijl op de achtergrond een koe loeit – zijn enige bron van inkomsten – vertelt hij dat hij het beest heeft kunnen kopen van de dollars die zijn drie kinderen hem hebben gestuurd vanuit de Verenigde Staten, het land waar ze naartoe zijn geëmigreerd op zoek naar een kansrijkere toekomst, want ‘hier is het klote’.

Door de droogte in Lempira hebben Pedro en Juana al verschillende misoogsten op hun kleine lapje grond, waar ze mais en bruine bonen verbouwen, moeten verduren. Ondanks al die tegenslag blijven ze hoop koesteren dat hun derde zoon, die op zondag 30 juni is vertrokken, in de VS zal aankomen en geld zal sturen om in hun elementaire behoeften te voorzien.

Gestaag

De migratiestroom van Hondurezen naar de Verenigde Staten, die begon in 1998, toen orkaan Mitch hele oogsten en een deel van de infra-structuur vernielde en daarmee de economie ontwrichtte, gaat gestaag door. Maar die stroom kreeg nog een extra impuls na de staatsgreep van 2009. Sindsdien vormen zich karavanen van mensen van alle leeftijden, zelfs hele gezinnen.

De United States Border Patrol rapporteert dat het aantal Hondurese migranten die aan de grens in hechtenis worden genomen is gestegen van 47.900 in 2017 tot 205.039 in de eerste zes maanden van dit jaar.

Vlak bij het land van Pedro bevindt zich een waterreservoir voor bevloeiing van het land. ‘Maar hier kunnen alleen de mensen gebruik van maken die genoeg geld hebben,’ zegt hij. En hij voegt eraan toe dat hij het project openlijk heeft beschuldigd van politiek handjeklap, omdat alleen mensen die lid zijn van regeringspartij Partido Nacional ervan kunnen profiteren.