La Tercera  | Santiago

Een inflatie van bijna 55 procent in één jaar, 10,1 procent werkloosheid, een economische groei
van minder dan 1,5 procent – de Argentijnen hebben veel redenen om over de grens hun geluk te gaan beproeven… om precies te zijn in Chili.

De Argentijnse voorverkiezingen van 11 augustus waren al niet bepaald een aanmoediging voor de internationale investeerders, maar nu kandidaat Alberto Fernández een voorsprong van 15 procentpunten op president Mauricio Macri heeft, richten de Argentijnen opnieuw hun blik op Chili. En die trend dreigt sterker te worden nu er een reële kans bestaat dat de partij van de Kirchners weer aan de macht komen.

‘Na de crisis van 2008 kwam in betrekkelijk korte tijd een groot aantal Argentijnen naar ons land. In het afgelopen jaar hebben we diezelfde ontwikkeling gezien,’ zegt Max Vicuña, de oprichter van consultancybureau Amrop.

En de aantallen stijgen. Volgens cijfers van uitzendbureau Randstad hebben in de periode mei-augustus van dit jaar, vergeleken met dezelfde periode in 2018, 247 procent meer Argentijnen zich als werkzoekende aangemeld. ‘Met de huidige inflatie is de koopkracht van gesalarieerden dramatisch afgenomen,’ zegt Francisco Torres, hoofd van de afdeling Staffing & Outsourcing van Randstad. De angst voor baanverlies in Argentinië is tussen 2015 en 2019 met 4,6 procentpunten gestegen naar 8,4 procent in het tweede trimester van dit jaar. In Chili is het 5,7 procent, 2,7 procentpunten minder dan in ons buurland.

In de afgelopen vier jaar hebben maar liefst 20.000 ondernemingen hun activiteiten gestaakt, het hoogste aantal sinds 2001. Het meest recente geval is Honda, dat afgelopen woensdag aankondigde dat het zijn fabriek zou sluiten, waarmee nog eens 500 mensen aan het hoge werkloosheidscijfer werden toegevoegd. ‘De economische recessie treft alle werknemers, van hoog tot laag; zowel leidinggevenden als laaggeschoolde arbeiders zijn zonder werk komen te zitten, en het aantal werklozen wordt op 2 miljoen geschat,’ preciseert Torres. In het afgelopen jaar is het aantal mensen onder de armoedegrens gestegen met 3,6 miljoen, wat neerkomt op 34,1 procent van de bevolking – en er wordt niet uitgesloten dat dit getal aan het eind van het jaar naar de 37 procent oploopt.

Ezeiza

Al in de eerste drie dagen na de verkiezingsuitslag meldde zich een ware stortvloed van Argentijnen aan bij de headhunters DNA Human Capital. Het effect van de voorverkiezingen was, tenminste bij deze onderneming, tastbaar.

‘De Argentijnen weten wat ze te wachten staat, en dat is: recessie, onzekerheid, hoge belastingdruk, allemaal uiterst slopend,’ zegt de Chileense manager van de onderneming, Alfonso Ochoa. In de sector is men het erover eens dat met de komst van Mauricio Macri als president in 2015 de toevloed van Argentijnen naar ons land gestopt werd. ‘Ik heb met eigen ogen gezien dat veel Argentijnen die hier woonden naar hun land terugkeerden,’ benadrukt Ochoa.

Maar geen enkele belofte is waargemaakt. Op zondag 11 augustus ging de hashtag ‘De enige uitweg voor Argentinië is Ezeiza’ [Ezeiza is de luchthaven van Buenos Aires] viraal op Twitter.

‘Ik heb de indruk dat de Argentijnen nu veel meer geneigd zijn tot emigratie,’ zegt Nicholas Schmidt van Spencer Stuart Consultantcy. Dat is in lijn met een bericht van Associated Press, overgenomen door The Washington Post en The New York Times, dat Argentijnse jongeren nu in groten getale hun geluk beproeven in Europa, net als ten tijde van de hyperinflatie in de jaren negentig of de sociale onrust van 2001.