Reaction | Londen

Boris Johnson is niet eens de meest fanatieke brexiteer, beweert de centrumrechtse site Reaction. Dat is Dominic Cummings, strateeg achter de referendumcampagne en nu de speciale adviseur van de Britse premier.

Dominic Cummings citeert graag de volgende regel uit ‘The Waste Land’ van T.S. Eliot:

shape without form, shape without color,

paralysed force, gesture without motion

(gedaante zonder vorm, gedaante zonder kleur, verlamde kracht, gebaar zonder beweging).

De dichtregel onthult iets over zijn psyche. Hij is een man van de daad, of wil dat in ieder geval zijn, iemand die niet maalt om status of de uiterlijke symbolen van de macht. Als er iets is wat hem drijft dan is het wel dit motto: een gebaar zonder beweging is zinloos.

Cummings maakt geen geheim van zijn verachting voor regeringstechnocraten, parlementsleden en de geheime dienst. Het systeem ‘houdt goede mensen buiten de deur’, of ‘het geeft veel macht aan een paar volstrekt verrotte figuren’. De eurosceptische rechtervleugel van zijn partij wordt naar zijn idee bevolkt door ‘narcistische types vol illusies’. Volgens hem trekt de machinerie van regeringszetel Westminster incompetente mensen aan die alleen aan status en promotie denken. Voor mensen die de handen uit de mouwen steken is geen plek. Zijn, niet doen. Gebaar, geen beweging.

Door deze verachting zo openlijk te belijden heeft hij uiteraard veel vijanden gemaakt. Alhoewel hij wordt beschouwd als de architect van de krappe zege van de Vote Leave-campagne in 2016, vrezen en verafschuwen grote delen van de eurosceptische vleugel van de conservatieven in het parlement hem zeer. Maar tot afgrijzen van deze vijanden – en tot grote vreugde van zijn fans – heeft Cummings nu een centrale plek in de regering gekregen als Boris Johnsons voornaamste adviseur.

Antibrexitdemonstranten protesteren tegenover Westminster Palace. – © Guilhem Baker / LNP / REX