El País Semanal | Madrid

Niet eenvoudig om een voorstelling te maken die het niveau evenaart van de beste voetballer ter wereld. Regisseur Mukhtar Omar Sharif durfde het aan en maakte met Cirque du Soleil een volgens El País weergaloze show, geïnspireerd door de geniale creativiteit van Lionel Messi.

Een rood-witte bal. Die kreeg Lionel Messi cadeau op 24 juni 1991, de dag dat hij vier jaar werd. Het was ook de dag dat de legende werd geboren, want zodra hij de bal pakte begon hij er ongelooflijke toeren mee uit te halen. ‘We stonden paf toen we zagen wat hij allemaal met die bal kon,’ zegt zijn vader Jorge in het boek Messi van Luca Caioli.

Onvermoeibaar oefende hij weergaloze trucs, die hem al op zeer jonge leeftijd beroemd maakten. In de rust tijdens wedstrijden van Newell’s Old Boys [uit de Argentijnse stad Rosario] werd zijn naam aangekondigd en kwam hij, amper één meter hoog, al hooghoudend de trappen van het stadion af en liep naar de middenstip zonder ook maar één keer de bal te verliezen.

Het is die kunstenaarsziel die Cirque du Soleil als uitgangspunt heeft genomen voor de show Messi10, die op 10 oktober in Barcelona in première gaat. ‘Leo is de beste van de wereld en we willen zijn vaardigheden op het veld, zijn kracht en vastberadenheid laten zien,’ zegt Mukhtar Omar Sharif, regisseur van de voorstelling. ‘Maar we blijven een circus en deze show is voor iedereen, niet alleen voor voetballiefhebbers.’

Het idee voor de productie komt van José Manuel Pinto, voormalig doelman van Barcelona en een goede vriend van Lionel Messi. Pinto werkt tegenwoordig als geluidstechnicus. Hij ging praten met Afo Verde, voorzitter van Sony Music Latijns-Amerika, Spanje en Portugal, die eerder projecten met Cirque du Soleil had gedaan. ‘Wat nou als we een show doen met voetbal?’ stelde Pinto voor. De Sony-topman was enthousiast en zag een show voor zich over Michael Jackson of The Beatles. Maar Pinto had een beter plan, een voorstelling over ‘de beroemdste man ter wereld’: Lionel Messi. Verde ging akkoord, en in de dagen erna verscheen hij samen met de regisseurs van Cirque du Soleil in stadion Camp Nou om Messi in actie te zien en zich te laten inspireren voor de show.

Messi’s zegen

Zoals Pinto had verwacht, vond Messi het een prachtidee; hij maakte zich alleen wat zorgen over de manier waarop de twee disciplines zouden samenkomen. ‘We hebben zo’n vijf keer met hem overlegd en hij had maar twee verzoeken,’ zegt artistiek leider Sean McKeown in het hoofdkwartier van Cirque du Soleil in Montreal. Dat zijn familie erin zou voorkomen, omdat hij zonder hen nooit de top zou hebben bereikt, en dat er acts zouden zijn die nog nooit in het circus waren vertoond.’

Cirque du Soleil ging de uitdaging aan. ‘Messi breekt al jarenlang alle records; nu is het onze beurt om een onvergetelijke show neer te zetten,’ zegt McKeown. Cirque du Soleil trok 46 artiesten aan van over de hele wereld, stuk voor stuk topatleten met ieder een eigen specialisatie: corde lisse, trapeze, diabolo, contortionisme of banquine (menselijke piramide).

‘Ik zag dat er een auditie was, deed mee en het ging goed,’ vertelt Catalina Vega. Ze speelde in het nationale voetbalteam van Chili, maar gaf alles op om zich te specialiseren in het freestylevoetbal, een discipline waarbij allerlei trucjes worden uitgehaald, die in de show een prominente plek inneemt. ‘Dit was een kans, want deze voorstelling kan wel tien jaar lopen,’ zegt ze. ‘Al betekent het vele uren keihard werken, want we treden niet alleen op als freestylers, we doen van alles.’