Gatopardo | Mexico-Stad

De inheemse gemeenschappen van Mexico hebben genoeg van luxe modemerken die hun ontwerpen kopiëren zonder met hen samen te werken of hun zelfs maar compensatie aan te bieden. Ze gaan de strijd aan met plagiaat, maar volgens de Mexicaanse wet valt cultureel erfgoed niet onder het auteursrecht.

Een wereldberoemd mode-icoon presenteert haar nieuwe collectie. In de hoofdrol schitteren creaties met handgeborduurde patronen die precies lijken op wat de inheemse gemeenschappen in Mexico maken. Je hebt mensen die verheugd reageren als een modecollectie die de wereld rondgaat elementen van de Mexicaanse cultuur gebruikt. Maar tegenstanders zijn er ook. Zij beschuldigen de ontwerper van het plagiëren van vernuftige ontwerpen en vinden dat daar iets tegen moet worden gedaan.

Met haar collectie Resort 2020 speelde Carolina Herrera een hoofdrol in een debat over de grenzen tussen eerbetoon, culturele toe-eigening en plagiaat. De Venezolaanse ontwerper werd ervan beschuldigd op incorrecte wijze culturele elementen van inheemse gemeenschappen zoals die in Tenango de Doria (in de staat Hidalgo) te hebben gebruikt in haar werk. 

De Venezolaanse modeontwerper Carolina Herrera wordt ervan beschuldigd het cultureel erfgoed van inheemse gemeenschappen uit Mexico te plagiëren in haar collectie Resort 2020. © Herrera