Okaz  | Djedda

De pers in Saoedi-Arabië aarzelt niet meer om openlijk kritiek te leveren op de Amerikaanse president en is teleurgesteld in diens passieve houding ten opzichte van Iran.

Het Witte Huis heeft de naam dat het een haviksnest is. Maar de huidige president, Donald Trump, lijkt zich ontdaan te hebben van de felste havik: John Bolton, zijn adviseur op het gebied van nationale veiligheid. Daaruit zou men kunnen opmaken dat er in Washington slechts plaats is voor één enkele roofvogel: Donald Trump zelf. En als hij behoort tot de uitgebreide familie van de roofdieren, dan lijkt hij nog het meest op de aasgier.

Hij begon zijn mandaat met opvattingen die dicht bij die van de neoconservatieven liggen. Door het met voeten treden van de verhouding met traditionele bondgenoten, zoals de leden van de NAVO, landen waarmee defensieverdragen bestaan, zoals Japan en Zuid-Korea, en de landen in het Midden-Oosten waarvoor Washington een lange traditie als beschermer koesterde. En uiteindelijk ging hij zich als een bandiet te gedragen, die zijn bescherming verkoopt aan de hoogste bieder, eisend dat bijvoorbeeld de Saoediërs hem met terugwerkende kracht de prijs voor de Amerikaanse bescherming betalen.

In plaats van echt de klauwen uit te slaan, gebruikt hij oeverloze economische sancties.