Bento | Hamburg

Waarom wordt de stoffige, al vijftig jaar dode Theodor W. Adorno weer gretig gelezen door jongeren? Een nieuwe generatie zoekt in het werk van de Duitse filosoof naar antwoorden op de prangende kwesties van vandaag: de opkomst van rechts-radicalisme en de strijd tegen klimaatverandering.

Bij zijn vijftigste sterfdag is Theodor W. Adorno geworden tot wat hij vermoedelijk nooit had willen zijn: een popster voor jongeren. Een paar weken geleden verscheen een lezing voor Oostenrijkse studenten over het rechts-extremisme uit 1967 in de vorm van een boek van amper 50 pagina’s. Het stond meteen in de top 100 van populair-wetenschappelijke boeken, bij Amazon belandde Aspekte des neuen Rechtsradikalismus [‘Aspecten van het nieuwe rechts-radicalisme’] zelfs op de eerste plaats, althans in de rubriek ‘fascisme’.

Als je bij Google Books zoekt hoe vaak Theodor W. Adorno sinds 1940 is genoemd, zie dat de rode lijn van de grafiek snel omhoogloopt en daarna tamelijk lang blijft oplopen. Als een passagiersvliegtuig dat nog steeds niet op vlieghoogte is. Op de juten Adorno-boodschappentas na is de verhipstering van de filosoof een feit.

In de campusboekhandel tegenover de Universiteit van Hamburg is het boek al dagen uitverkocht, de uitgever is na drie weken al aan de vierde druk toe. De afgelopen twee jaar is er ongelooflijk veel gebeurd, zegt de boekhandelaar. Veel jonge mensen zijn weer geïnteresseerd in politieke literatuur. Alleen al over de ‘verschuiving naar rechts’ heeft hij inmiddels een paar meter aan boeken staan, en bij de honderdvijftigste verjaardag van Het Kapitaal van Marx werd ook dat boek verrassend goed verkocht. En nu Adorno. Hoe komt dat?

Het Adorno-monument op de Theodor-W.-Adorno-Platz in Frankfurt. Vijftig jaar na zijn overlijden is de Duitse filosoof opnieuw populair onder jongeren, die zich zorgen maken over de opkomst van extreemrechts en het veranderende klimaat. © Dagmar Schwelle