360 | Amsterdam

Horen, zien, bezoeken.

MUSICAL | Keiharde musicalsatire

The Book of Mormon
T/m 27 oktober, Koninklijk Theater Carré, Amsterdam, carre.nl

The Book of Mormon, 3 oktober in première in Carré, is geen doorsneemusical. Het is een keiharde musicalsatire over het mormoonse geloof, officieel de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen geheten, van de makers van de animatieserie South Park, Trey Parker en Matt Stone.

Epicentrum van het mormoonse geloof is Salt Lake City, maar in Nederland heeft de kerk ook zo’n achtduizend leden en 24 kerkgebouwen door het hele land. In Zoetermeer werd in 2002 zelfs een Nederlandse tempel geopend, die ‘de heiligste plaats op aarde’ wordt genoemd. In The Book of Mormon reizen twee jonge missionarissen uit Salt Lake City naar een dorp in Noord-Oeganda om hun geloof te verspreiden. De naïeve, keurig opgevoede jongens Elder Price en Elder Cunningham komen tot hun schrik in erbarmelijke omstandigheden terecht, vol moorddadige rebellen, hiv-besmettingen en een depressieve bevolking. Er volgt een groteske en hilarische botsing van culturen, talen en geloofsovertuigingen.

Zoals je van de South Park-mannen kunt verwachten, zit de musical vol snoeiharde grappen, blasfemisch taalgebruik en vooroordelen over en weer. Dit alles is gegoten in de vorm van een klassieke Broadwaymusical, vol dans, zang en rake parodieën op musicals als The Lion King en Wicked. The Book of Mormon was een gigantisch succes, al vanaf de première op Broadway in New York in 2011. The New York Times riep de show uit tot ‘beste musical van de eeuw’, de voorstelling won negen Tony Awards en speelt nog steeds iedere avond in New York voor volle zalen, net zoals de versie die sinds 2013 in Londen wordt opgevoerd. Nu dus eindelijk ook in Nederland te zien.