Público / Jornal / 360

Aan het begin van dit schooljaar is in Portugal een nieuwe wet in werking gesteld die leerlingen zelf de vrijheid geeft te kiezen welk toilet ze willen gebruiken en welk uniform ze willen dragen, in lijn met hun genderidentiteit. De ‘toilettenoorlog’ heeft Portugal tot op het bot verdeeld.

JA

Ik heb zo half en half de polemiek gevolgd over de nieuwe wettelijke maatregelen om kinderen en jongeren op school zelf hun geslachtelijke identiteit en seksuele voorkeuren te laten kiezen en uit te dragen. De discussie gaat steeds meer over één detail: transgenderleerlingen mogen voortaan zelf kiezen naar welke wc ze gaan. Weinig verrassend zijn sociale media hier met hun karakteristieke lichtzinnigheid en oppervlakkigheid bovenop gesprongen. Radicale opinies vóór of tegen de wet overheersen het debat en de nuance is ver te zoeken.

Voor sommigen is alles helder en duidelijk. Transseksualiteit is een afwijking van de natuur die moet worden onderdrukt en weggestopt; de staat mag ‘normale’ kinderen niet het verkeerde idee bijbrengen dat deze afwijkingen heel gewoon zijn. Of, aan de andere kant van het spectrum: het maakt niet uit of je een jongetje, meisje, jongetje in een meisjeslichaam of meisje in een jongenslichaam bent, het is allemaal precies eender. De staat moet in deze optiek alles in de samenleving wat bijdraagt aan sekseonderscheid zo veel mogelijk gelijktrekken: wc’s, kleding, speelgoed, namen en nog heel veel meer.

Er is niets conservatiefs of progressiefs, links of rechts, aan deze maatregel.