La Vanguardia | Barcelona

In de Catalaanse hoofdstad is woedend gereageerd op de jarenlange gevangenisstraffen voor de negen leiders van de onafhankelijkheidsbeweging. Volgens de lokale krant La Vanguardia kan het nog knap ingewikkeld worden.

Het strenge vonnis van het Spaanse Hooggerechtshof zou een les moeten zijn voor iedereen. Voor wie de wet aan zijn laars lapte om zijn onafhankelijkheidsstrijd te voeren en voor wie zich verschool achter de toga’s van de rechterlijke macht om van een politiek probleem een louter juridisch probleem te maken. Wat nu het mooiste zou zijn, is dat iedereen leert van zijn fouten en de politiek een nieuwe kans krijgt. Dat de veroordeelden zo snel mogelijk vrijkomen en publiekelijk afstand nemen van de ingeslagen koers in plaats van te dreigen weer precies hetzelfde te gaan doen; en bovenal de uitgestoken hand van de Spaanse regering te accepteren en een oplossing te zoeken voor een slepend probleem dat tot in lengte van dagen kan voortduren. 

Maar dit is slechts toekomstmuziek, want het proces tegen de Catalaanse separatisten kan nog knap ingewikkeld worden. Op cruciale momenten gebeurde er steeds hetzelfde. Moest er gekozen worden tussen voorzichtig opereren en de confrontatie zoeken dan won de radicale koers. De strijders voor onafhankelijkheid zullen de uitkomst van het vonnis aangrijpen om zich nog meer te verschansen achter hun separatistische stellingen en hun basis onder de burgers te verbreden, die, zo durf ik te beweren, hoofdzakelijk met afschuw en pijn op het vonnis zullen reageren. 

Bij een aantal acties kun je vraagtekens zetten omdat ze grenzen aan geweld