The Atlantic | Washington

Trump heeft al vaker garen weten te spinnen bij de slachtofferrol die hij zichzelf toebedeelt. In zijn ogen moet de ‘elite’ altijd hem hebben. Hij riep zijn politieke achterban op het gevecht aan te gaan tegen de door Democraten in gang gezette afzettingsprocedure: ‘een heksenjacht van haters’.

Terwijl zich de hevigste politieke crisis uit zijn presidentschap voltrekt, lijkt Donald Trump zich nog meer dan anders in zijn slachtofferschap te wentelen. Op Twitter – het belangrijkste platform voor zijn zelfmedelijden – tiert hij aan één stuk door dat de Democraten in het Huis van

Afgevaardigden die een impeachmentprocedure in gang hebben gezet, bezig zijn met een ‘heksenjacht’ en zich schuldig maken aan ‘zwendel’  en ‘getreiter’. ‘Geen president uit de geschiedenis van ons land is zo slecht behandeld als ik’, tweette hij. Het sentiment waar Trump blijk van geeft, raakt aan de kern van zijn identiteit en bepaalt waarschijnlijk zijn koers in de komende strijd om impeachment.

In het verhaal dat Trump ophangt, wordt hij voortdurend belaagd door een jaloerse kliek die erop uit is hem kapot te maken. De samenzwering van deze saboteurs heeft in de loop van zijn carrière verschillende gedaanten aangenomen. Toen hij het als vastgoedman van buiten New York in Manhattan probeerde te maken, waren de snerende leden van de onroerendgoedelite de kwaaie pieren. Zij wilden hem immers niet op hun feestjes uitnodigen en sloegen hun ogen ten hemel wanneer hij zich weer eens als een pias gedroeg.

Een fanatieke Trump-aanhanger. – © Unsplash