The New York Times  | New York

De nieuwsredactie van de conservatieve zender bekritiseert de regering-Trump, maar de opiniemakers voeden eigenhandig de knotsgekke complottheorie van de president.

Onlangs deed ik mezelf als een beer in het zalmseizoen tegoed aan de ergste, hersenverwekende uithoek van kabel-tv, het netwerk dat ik eerder ‘de reus met de gespleten tong’ heb genoemd vanwege zijn twee decennia durende afbraak van onze collectieve greep op de waarheid.

Ik heb het uiteraard over Fox News. Nu we afdalen in de hel van impeachment en de presidentsverkiezingen is er geen onderhoudender en belangrijker vertier voor het hele gezin op tv te zien dan wat je elke dag op Fox News krijgt voorgeschoteld.

Het is niet niks om naar Fox te kijken. Meestal is het een stinkend riool vol gif dat weinig met de echte wereld van doen heeft. Maar zodra er belangrijk nieuws is – wat op z’n minst tot januari 2021 het geval zal zijn, dankzij een onophoudelijke stortvloed van hoorzittingen, campagnetoespraken, debatten en spraakmakende persconferenties – kun het beste naar Fox kijken.

Daar is een een simpele reden voor. Terwijl andere zenders verslag doen van het nieuws, ís Fox het nieuws. Er doet zich een steeds grotere scheuring op Fox voor: de nieuwskant stelt steeds lastiger vragen over Trump, terwijl de opiniekant voedsel geeft aan zijn idiote samenzweringstheorieën. Het is niet overdreven om te beweren dat wat er op dit moment op Fox gebeurt – de manier waarop de impeachment en de aanloop naar 2020 worden gebracht – het lot van de natie zou kunnen bepalen.

Stripheldin Wonderwoman deelt een klap uit aan Donald Trump. – © Unsplash