Los Angeles Times   | Los Angeles

Republikeinse parlementsleden bestormden onlangs het kantoor waar achter gesloten deuren een getuigenis werd afgelegd in het onderzoek naar een afzettingsprocedure. Trump beschuldigt de ‘deep state’ van kwaadwillende ambtenarij, sabotage en spionage.

President Trump heeft er bijna drie jaar over gedaan om het enorme federale ambtenarenapparaat aan zijn eisen en grillen te onderwerpen door andersdenkenden in de top opzij te schuiven en een kabinet te smeden dat buigt voor zijn obsessies en zijn politieke agenda.

De klacht van de klokkenluider die tot de impeachmentstorm leidde die over Washington trekt, is tot nu toe het duidelijkste voorbeeld dat Trump nog niet heeft gewonnen. In elk geval zijn er nog ambtenaren die de overheid draaiende houden en terugvechten: gerechtsdienaren, inlichtingenmensen en anderen die hij belachelijk maakt door hen de ‘deep state’ te noemen.

Het is niet de eerste keer. Het unieke aan Trumps ambtsperiode is dat die wordt gekenmerkt door schadelijke lekken vanuit het Witte Huis, een bijna twee jaar durend onderzoek door een speciale aanklager en ettelijke tegenslagen in federale rechtbanken over kwesties waar de president fel op is, zoals immigratie en milieu. Maar de klokkenluider die de lont in het kruitvat van de impeachment stak door uit de school te klappen over Trumps bemoeienis met Oekraïne bediende zich van een tactiek waar de president niet eerder mee te maken heeft gekregen.

Vorig jaar koos Trump op een persconferentie in Finland openlijk partij voor de Russische president Vladimir Poetin. – © Unsplash