Apple Daily  | Hongkong 

Naast rationele overwegingen zijn er ook emoties in de Hongkongse opstand. Die leiden soms tot de romantisering van geweld. Maar is dat geweld gerechtvaardigd?

Een groot advocaat liet onlangs weten het niet eens te zijn met zijn collega’s: volgens hem ‘romantiseren’ zij de gewelddaden van sommige demonstranten [de vicepresident van de Hongkongse orde van advocaten, Edwin Choy Wai-bond, nam op 12 oktober zijn ontslag].

Het recht kijkt louter naar de feiten en baseert zich op rationele overwegingen. Geweld is geweld en het is aan de rechter om te bepalen welke straf daarop staat.

Edwin Choy heeft op zich geen ongelijk. Zo ontsiert graffiti in agressieve kleuren en met stuitende afbeeldingen, zoals je die in grote westerse steden als New York overal op de muren ziet, overduidelijk de publieke ruimte. Degenen die die aanbrengen begaan daarmee een strafbaar feit. Maar er zijn ook vrijzinnige en vooruitstrevende kunstenaars die oprecht vinden dat zij deze moderne steden met hun werk verfraaien.

Demonstranten in Hongkong gebruiken hekken om barricades op te werpen. © Billy H.C. Kwok / Getty Images