360 | Amsterdam
© Jon Tyson / Unsplash

Nooit eerder zo veel nieuwe studenten

‘Zal ik u eens wat vertellen? Het is weer zover,’ waarschuwt de Britse historicus Niall Ferguson.

Net als ten tijde van de Europese revoluties van 1848, een periode waarin er ‘te veel goed opgeleide mannen waren en te weinig passende banen’, en net als in de jaren zestig van de vorige eeuw, draait het hoger onderwijs op volle toeren. Maar de arbeidsmarkt kan het niet bijhouden. ‘Ditmaal zal de crisis een ongekende omvang aannemen’, schrijft Ferguson in The Times. ‘In alle landen waar in de afgelopen twaalf maanden massale demonstraties zijn geweest, heeft het hoger onderwijs nooit eerder zo veel nieuwe studenten gerekruteerd.’

De jongste statistieken bevestigen dat: tussen eind jaren tachtig en 2016 is het aantal inschrijvingen aan de universiteit van nieuwe studenten met een middelbareschooldiploma in Chili gestegen van 18 tot 90 procent, in Frankrijk van 34 tot 64 procent en in Hongkong van 13 tot 72 procent.

1. Barcelona; 2. New Delhi; 3. Gaza; 4. Azaz; 5. Islamabad; 6. Osorno; 7. Teheran

Separatisten tegen de politie

Madrid vreesde voor het oplaaien van het geweld bij het naderen van de parlementsverkiezingen van 10 november.

Er waren diverse ‘vredelievende manifestaties’ in het vooruitzicht gesteld, maar volgens de Catalaanse krant La Vanguardia zullen de komende tijden ‘nog ernstige problemen opleveren voor het centrale landsbestuur’, dat vooral zou moeten vrezen voor ‘problemen op de dag van electorale overpeinzing op 9 november’.

Tsunami Democràtic, een groepering die op social media is ontstaan, riep inderdaad op tot het bezetten van stembureaus op die dag. Maar op een aantal demonstraties na bleven gewelddadige confrontaties uit.

1. Parijs; 2. Hongkong; 3. Santiago; 4. Londen; 5 t/m 9. Bagdad

Revolte in Beiroet duurt voort

De straten van Beiroet waren de afgelopen weekeinden het domein van tienduizenden demonstranten uit heel Libanon, die naar de hoofdstad waren gekomen om voor dan wel tegen het regeringsbeleid te demonstreren.

Na het aftreden [op 29 oktober] van premier Saad Hariri leek de rust in de Libanese hoofdstad enigszins terug te keren, ‘maar de koortsachtige atmosfeer is met verhevigde kracht aanwezig in de straten’, zo constateerde de nieuwssite Middle East Eye. De betogers wilden kennelijk de regering enige dagen de tijd geven om na te denken over ‘de eisen van het volk’: vervroegde verkiezingen, die zouden moeten worden voorbereid door een regering van technocraten. Maar het is er nog altijd niet van gekomen. De onzekerheid duurt voort, ‘de straat’ lijkt vastbesloten om de eisen overeind te houden en eist nog steedsde val van het regime onder de kreet ‘Kellon, yaani kellon!’ (‘Allemaal! Niemand uitgezonderd!’), zo onderstreept de krant L’Orient-Le Jour.

1. Kaapstad; 2. Beiroet; 3. Teheran; 4. Hongkong; 5. La Paz; 6. Moskou

Volk weigert bezuinigingen

President Lenín Moreno van Ecuador kondigde op 1 oktober aan de overheidssubsidie op brandstoffen stop te zetten. Het land stond meteen in vuur en vlam, schrijft El Commercio.

De regering weigerde evenwel de noodtoestand uit te roepen. Moreno slaagde er niet in de demonstranten te overtuigen van de noodzaak van zijn maatregelen, onder meer bedoeld om te voldoen aan de akkoorden die zijn gesloten met het Internationaal Monetair Fonds. Onder zware druk trok hij de maatregelen ten aanzien van de brandstofprijzen per 14 oktober weer in.