Foreign Affairs  | Washington D.C.

Oud-president Obama noemde Nederland ooit een belastingparadijs, tot grote verontwaardiging van de Nederlandse regering. De VS krabbelden terug. Maar volgens Foreign Affairs hoorde – en hoort – Nederland wel degelijk thuis op de lijst van de belangrijkste belastingparadijzen.

Nederlandse bewindslieden horen niet graag dat je hun land een belastingparadijs noemt. Dat was wat de regering-Obama deed, toen die Nederland in 2009 op een lijst zette van landen waar tientallen Amerikaanse bedrijven een dochteronderneming hadden opgezet om de Amerikaanse winstbelasting te ontwijken. In een persconferentie stelde het Witte Huis daarnaast dat bijna eenderde van de buitenlandse winsten van Amerikaanse bedrijven werden gerapporteerd in Nederland, Bermuda en Ierland.

Die verklaringen wekten verontwaardiging in Nederland, en de Nederlandse ambassadeur in Washington tekende protest aan. ‘Hier zijn we niet blij mee,’ zei staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager. ‘Ik ga ervan uit dat dit nog wordt opgehelderd en dat we voortaan niet meer in zo’n rijtje tussen Bermuda en Ierland belanden.’ Immers, zo leek de Nederlandse reactie te impliceren, iedereen weet dat die landen – net als bijvoorbeeld de Kaaimaneilanden en Zwitserland – échte belastingparadijzen zijn, en het was een grove belediging om Nederland daarmee op één hoop te gooien.

Al snel liet De Jager dan ook weten dat Nederland door Amerika niet meer als belastingparadijs werd omschreven. De VS waren wellicht teruggekrabbeld vanuit de begrijpelijke gedachte een gekrenkte bondgenoot niet verder voor het hoofd te willen stoten. Maar de waarheid is dat Nederland zonder meer op de lijst van de belangrijkste belastingparadijzen thuishoorde – en nog steeds thuishoort.

De Nederlandse economie profiteert er nauwelijks van