The Reporter | Addis Abeba

De Ethiopische premier Abiy Ahmed, kersverse Nobelprijswinnaar, roept iedereen die een bedreiging vormt voor de vrede en de veiligheid van Ethiopië ter verantwoording. Er moet, schrijft ook The Reporter, een einde komen aan de wetteloosheid in het land. 

Dankzij het gebrek aan ideeën dat het politieke landschap van Ethiopië kenmerkt, regeert de wetteloosheid. De achterban opzwepen tot onlusten in plaats van steun proberen te werven voor nobele ideeën is het handelsmerk geworden van huidige politici. Er zijn geen serieuze maatregelen genomen, terwijl dwingelanden die weinig ophebben met democratie of de wil van het volk onrust stoken en de hoop van de jongeren de bodem inslaan. Velen lijken te vergeten dat geweld aanwakkeren in plaats van oplossingen zoeken door middel van dialoog, giftige retoriek bedrijven en ondertussen constructieve ideeën onderdrukken en instabiliteit zaaien om rivalen te verslaan alleen kan uitlopen op anarchie en chaos.

Er is ondertussen heel wat schade aangericht doordat de regering door ‘strategisch geduld’ verzuimt haar voornaamste plicht na te komen, namelijk het welzijn van haar burgers waarborgen en handhaving van de rechtsstaat. Juist dat laatste is op dit moment van groot belang, nu het voortbestaan van het land zelf in gevaar dreigt te komen. Aan deze taak moet absolute prioriteit worden verleend.

Democratie kan in Ethiopië alleen wortel schieten als fundamentele rechten en vrijheden worden gerespecteerd, de wet wordt gehandhaafd, de democratische ruimte wordt vergroot en ondemocratische tendensen de kop in worden gedrukt. Als opvattingen en praktijken die niet in de eenentwintigste eeuw thuishoren door de samenleving in de ban worden gedaan, is er geen plek meer voor opruiers en krijgen landgenoten die hun steentje willen bijdragen de mogelijkheid dat te doen; de partijpolitiek zal worden verlost van de diepgewortelde vijandigheid, het gekonkel en de roddel en achterklap die haar nu domineren, en eindelijk zal de weg vrij zijn voor een beschaafd politiek discours.

1. De markt in de Ethiopische stad Jinka.; 2. Een kapperszaak in Jinka. - © Maro Kouri / HH