MIT Technology Review  | Cambridge (VS)

Hao Li maakte naam in Hollywood met zijn revolutionaire deepfake-technieken. Maar nu realistische nepfilmpjes steeds makkelijker te maken zijn en soms nauwelijks meer van echt zijn te onderscheiden, waarschuwt de pionier voor de gevolgen.

Afgelopen juni in Dalian, een stad op een Chinees schiereiland in de Gele Zee, halverwege tussen Beijing en het Noord-Koreaanse Pyongyang. In een donker gebouw, een blokkendoos die dienst zou kunnen doen als het hoofdkwartier van de schurk in een Bondfilm, staat Hao Li. Buiten is het drukkend heet en gelden strenge beveiligingsmaatregelen. De jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum vindt plaats in Dalian.

Politici en topbestuurders uit de hele wereld stappen bij Li in een cabine. Lachend zien ze daar hun eigen gezicht veranderen in dat van beroemdheden als Bruce Lee, Neil Armstrong of Audrey Hepburn. Allemaal live en bijna zonder hapering.

Li’s gezichtsverwisselaar staat hier niet alleen om de machtigen der aarde te vermaken. Hij wil ze ook aan het denken zetten over de mogelijke gevolgen voor hen – en voor ons allemaal – van filmpjes die bewerkt zijn met kunstmatige intelligentie, zogenaamde deepfakes.

Hao Li houdt zich zijn hele werkzame leven al bezig met het verbeteren van de digitale manipulatie van gezichten. – © Hao Li