360 | Amsterdam

360 kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.

1. © Getty Images; 2. © HH

LEZING | Khalid Albaih laat zich alleen door zijn vrouw censureren

Politiek cartoonist houdt Vrijheidslezing

In een tijd dat The New York Times besluit te stoppen met politieke cartoons, houdt cartoonist Khalid Albaih de 27e Vrijheidslezing in De Balie in Amsterdam. Albaih werd geboren in Roemenië, groeide op in Soedan en verhuisde op zijn tiende naar Qatar, vanwege de politieke ideeën van zijn vader. Tegenwoordig woont hij in Denemarken. Maar ‘als je me zou vragen waar ik vandaan kom, zou ik zeggen: van het internet’, vertelt hij aan Huffpost.

Zijn ontdekking van het vrije medium vond plaats nadat hem op een van de redacties die hij in verschillende Midden-Oosterse landen bezocht om zijn werk te slijten in grove bewoordingen werd verteld dat wat hij maakte niets met cartoons te maken had; ‘Waar zijn de ballonnen dan?’ Op dezelfde dag begon de Arabische Lente, en Albaih zag een link tussen de zoveelste afwijzing en het uitbreken van de revolutie, schrijft Al Jazeera; ‘Machtige mensen luisteren niet naar de jeugd.’ Zijn cartoon over Mohamed Bouazizi, de Tunesische straathandelaar die zichzelf in brand stak, ging viral; zijn tekeningen gingen een rol spelen tijdens de revolutie en werden nagemaakt op de straten van Caïro en Beiroet. Het grote voordeel van cartoons, zegt Albaih tegen Huffpost, is dat je niet hoogopgeleid, intellectueel of frequent museumbezoeker hoeft te zijn om de boodschap mee te krijgen.

Volgens hem woedt in de wereld een en dezelfde strijd, namelijk ‘die tussen de haves en havenots in de wereld, (…) wat vaak neerkomt op de machthebbers en de donkere mensen’, beschrijft Middle East Eye. Vanuit dat perspectief becommentarieert Albaih de kniebuiging van Colin Kaepernick, de Soedanese revolutie, de Syrische burgeroorlog, de aanslag op Charlie Hebdo en Trumps plan voor een muur tussen Mexico en de VS.

De enige door wie de cartoonist zich volgens Huffpost laat censureren, is zijn vrouw. Zij houdt in de gaten dat zijn cartoons ‘nooit beledigend zijn, altijd spraakmakend’.

The Art Newspaper meldt dat Albaih deze zomer als eerste kunstenaar een ‘Freedom artist’s residency’ ontving, een nieuw initiatief voor kunstenaars die door hun werk risico lopen.

Bekijk de Vrijheidslezing van Khalid Albaih in De Balie (7 november jl.) op onze site.