360 | Amsterdam

Horen, zien, bezoeken.

TV-SERIE | Geen mens mogen zijn

The Crown, seizoen 3
Vanaf 18 november op Netflix

We hebben er even op moeten wachten en het heeft wat gekost, 58 miljoen euro om precies te zijn (meer dan de Britse koningin jaarlijks krijgt voor het onderhoud van haar landgoederen), maar seizoen 3 van het onvolprezen The Crown is vanaf 18 november dan eindelijk te zien op Netflix.

Aan het begin van dit derde seizoen, dat de jaren zestig en zeventig beslaat, is de Britse koningin Elizabeth II geen sprankelende jongedame meer, maar een uitgebluste vorstin van middelbare leeftijd. Ze wordt ook niet meer vertolkt door de stralende Claire Foy, maar door Olivia Colman, die fraai een wat stijve, gedesillusioneerde vorstin neerzet.

Ook nu weer worden hoogte- en dieptepunten uit de Britse geschiedenis op een boeiende wijze behandeld. Iedere episode bevat een ander thema: de ramp van Aberfan in Zuid-Wales in 1966, de eerste maanlanding in 1969, de oliecrisis van 1973, de ontmoeting van prins Charles met Camilla en de afbrokkelende relatie tussen prinses Margaret en Lord Snowdon.

Nog net iets meer dan in de vorige seizoenen draait het dit keer om de emotionele impact die ‘de kroon’ heeft op de leden van het koningshuis. Het feit dat ze nooit zichzelf, bijna ‘geen mens’, mogen zijn, is dit seizoen een belangrijke rode lijn. Zo identificeert kroonprins Charles zich steeds meer met zijn oom Eduard VIII, die in 1936 afstand deed van de troon uit liefde voor de Amerikaanse Wallis Simpson. Als Charles tegenover zijn moeder bijna jammerend benadrukt dat hij ook een stem heeft, antwoordt Elizabeth koeltjes: ‘Laat me je een geheim vertellen. Niemand wil hem horen.’