Submarine Channel | Amsterdam

In deze interactieve documentaire twaalf afzonderlijke verhalen en een gezamenlijk gesprek over de invloed van IS op de levens van nageblevenen, Syrische vluchtelingen, teruggekeerden.

‘Misschien had ik wat kunnen doen. Misschien had ik hem terug kunnen halen. Misschien had ik ernaartoe moeten gaan,’ zegt Hoessein, vader van een zoon en dochter die beiden naar Raqqa reisden om IS te steunen. Tegenover hem zit Joud, die Raqqa juist is ontvlucht voor de strijd waar zijn kinderen hun leven voor wilden geven. Haar beleving is dat jongeren die voor IS vechten vaak zijn gehersenspoeld. Dat gold niet voor Abdel-Rahman, de naam die hij koos toen hij is 2010 moslim werd. Hij vertrok in 2013 naar de Islamistische Staat om te helpen in een vluchtelingenkamp of ziekenhuis. In Nederland mocht hij tussen colleges door niet bidden terwijl zijn medestudenten sigarettenpauzes kregen, en voelde hij zich ontheemd. Hij dacht dat de oorlog bijna voorbij was en wilde bijdragen aan de vrede.

Twaalf verhalen die ieder op hun eigen manier mooi, aangrijpend en beklemmend zijn door de poging van de betrokkenen om te begrijpen wat er nou eigenlijk precies is gebeurd.

Klik hieronder om meteen de documentaire te gaan.