The EastAfrican  | Nairobi

Eerst was er de controverse over zijn laatste rustplaats; nu liggen de nabestaanden van Mugabe, de voormalig president van Zimbabwe, in de clinch met de regering van Emmerson Mnangagwa. Dit keer is het onroerend goed van de familie inzet van een persoonlijke vendetta.

De fluwelen handschoenen zijn opgeborgen. Grace Mugabe – ooit een excentrieke en onaantastbare figuur in de Zimbabwaanse politiek – ligt in de clinch met de regering van president Emmerson Mnangagwa en regeringspartij Zanu-PF over familiebezittingen. Overheidsfunctionarissen hebben onlangs geïnteresseerde partijen opgeroepen zich te melden voor mijnbouwactiviteiten op de vier landgoederen die in het bezit zijn van de familie van wijlen Robert Mugabe en waarvan wordt aangenomen dat er een flinke hoeveelheid goud in de grond zit.

Op de landgoederen, ten westen van Harare, bevinden zich een zuivelfabriek, een privéschool en een weeshuis, stuk voor stuk opgezet door de voormalige first lady. Ze maken deel uit van onroerende bezittingen ter waarde van miljoenen dollars die ze opkocht tijdens de gewelddadige overnames van blanke boerderijen op het hoogtepunt van de landhervormingen in het afgelopen decennium.

Er heerst onderling te veel vijandschap om op elkaar te kunnen bouwen