360 | Amsterdam

Actuele gebeurtenissen wereldwijd, in woord, beeld en citaat.

© HH

AUSTRALIË | Chinese infiltratie in Australië

Volgens Duncan Lewis, de voormalige baas van de Australische buitenlandse veiligheidsdienst ASIO, wil de Chinese regering het politieke systeem van Australië ‘overnemen’ door middel van ‘verraderlijke’ buitenlandse inmenging. Iedereen in het politieke ambt is volgens hem een potentieel doelwit en de volledige gevolgen worden mogelijk pas over tientallen jaren zichtbaar, zegt hij. China zou zich niet alleen richten op politici, maar ook werken aan invloed in sociale, zakelijke en mediakringen. Hij verwees naar het vertrek van Labour-senator Sam Dastyari in 2017.

Die moest vertrekken uit het parlement na onthullingen over zijn banden met de Chinese Communistische Partij in Australië. Lewis dringt er bij de Chinese gemeenschap van Australië op aan om veiligheidsdiensten net zo te helpen als de moslimgemeenschappen die hielpen terroristische activiteiten te identificeren.

China ontkent ondertussen alle aantijgingen, net als in 2005 toen de Chinese diplomaat Chen Yonglin naar Australië overliep en waarschuwde voor infiltratie door de Chinese regering.

(Sydney Morning Herald, Sydney)