The Chicago Tribune / The Guardian / 360

McDonald’s directeur Steve Easterbrook werd ontslagen omdat hij een liefdesrelatie had met een ondergeschikte. Over dit besluit zijn de meningen in het post-#MeToo-tijdperk verdeeld. Moeten amoureuze relaties op de werkvloer worden verboden?

JA

De details achter het ontslag van CEO Steve Easterbrook van McDonald’s zijn zeker niet onbelangrijk. Maar nog belangrijker is de boodschap die ervan uitgaat: regels voor werknemers gelden voor iedereen, ook voor de baas. Nee, vooral voor de baas.

McDonald’s bracht begin november naar buiten dat de CEO ontslagen was omdat hij een relatie was aangegaan met een werknemer. Volgens de gedragsregels van het bedrijf mogen werknemers die in een gezagsrelatie tot elkaar staan geen romantische afspraakjes maken of seksueel verkeer met elkaar hebben. Als CEO was Easterbrook de chef van alle andere werknemers: iedereen stond dus uiteindelijk onder zijn gezag. Het doet er daarom niet toe of zijn partner uit vrije beweging in de relatie stapte of niet. De belangrijkste reden dat relaties op de werkvloer uit den boze zijn, is omdat superieuren macht hebben over hun ondergeschikten. Door deze machtsongelijkheid ligt bij zulke relaties misbruik op de loer.

Iemand is niet zomaar vrij om wel of geen relatie aan te gaan met de persoon van wie zijn of haar baan afhankelijk is. En dat is nog niet het hele probleem. Als een manager een relatie heeft met een ondergeschikte, wat verzekert andere werknemers dan nog van een eerlijke behandeling?

Zodra ze te maken krijgen met een vernederende of juridisch riskante situatie, trekken ze uit instinct vaak een muur van zwijgen op