Vice  | New York

Na een afgeblazen beursgang kreeg oprichter van WeWork ‘wereldverbeteraar’ Adam Neumann een bonus van 1,7 miljard dollar. Boven op de miljoenen die hij eerder uit het bedrijf trok. Tekenend voor Silicon Valley, waar durfkapitalisten de waarde van een veelbelovende startup kunstmatig oppompen en flink cashen voordat die als een kaartenhuis in elkaar zakt.

Waarom zouden we ook maar iemand van de mensen geloven die verantwoordelijk zijn voor de techbubbel als ze beweren de mensheid een grote dienst te bewijzen?

Als je naar ze luistert zou je kunnen denken dat de groeiende ongelijkheid, de immens toenemende belastingontwijking en de ecologische verwoestingen niet meer zijn dan kapitalisme dat iets te ver doorschiet. Deze verklaring verhult echter wat de bubbel heeft gedaan om onze maatschappij op individueel, collectief en institutioneel niveau te ontwrichten.

Waarschijnlijk is er geen beter voorbeeld van hoe onbeheersbaar durfkapitaal en Silicon Valley zijn geworden dan WeWork. De poging van SoftBank, de grootste investeerder, om het bedrijf te redden door er een schandalige som geld van hun bijna ongelimiteerde hoeveelheid kapitaal doorheen te jagen, laat de perversiteit van Silicon Valley zien.

Ondanks de spectaculaire ineenstorting weigerde WeWork het bijltje erbij neer te gooien. Onlangs sloot SoftBank een deal waaruit blijkt dat de bank nog eens 10 miljard dollar in het bedrijf steekt, waarvan de waarde nu wordt geschat op 8 miljard dollar – heel iets anders dan de 47 miljard dollar waarop het eerder werd gewaardeerd. De laatste deal van SoftBank omvat onder meer een lening van 5 miljard dollar, een versnelde investering van 1,5 miljard dollar die oorspronkelijk voor volgend jaar stond gepland, en de terugkoop van 3 miljard dollar SoftBank-aandelen van werknemers en investeerders. Dat brengt de totale investering van SoftBank op meer dan 19 miljard dollar.

Durfkapitalisten lijden zelden onder de consequenties van hun winstbejag