Daraj | Beiroet

De sjiitische leider Muqtada al-Sadr riep zijn volgelingen op om de protesten tegen de Iraakse regering te staken en zich te keren tegen de Amerikaanse aanwezigheid. Maar zijn oproep vond geen gehoor.

De Iraakse sjiieten hebben Muqtada al-Sadr teleurgesteld. Terwijl hij had opgeroepen tot een ‘miljoenendemonstatie’ in Bagdad op vrijdag 24 januari tegen de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Irak, gingen er de volgende dag veel meer betogers de straat op in Bagdad, Basra, Nasiriya, Najaf en Karbala om opnieuw te protesteren tegen de corruptie van de politieke klasse [en tegen de invloed van Iran op hun land]. En tegelijk met die acties verscheen op de sociale netwerken een stroom aan kritiek op de plotselinge pro-Iraanse houding van Al-Sadr.

Kennelijk heeft deze sjiitische leider niet voorzien dat zijn achterban niet bereid was om hem in zijn toenadering tot Teheran te volgen, juist op het moment dat de Irakezen massaal tegen de Iraanse bemoeienis demonstreerden.

Demonstranten op het Tahrir-plein in Bagdad, 28 januari 2020. De sjiitische leider Muqtada al-Sadr riep zijn volgelingen op om te protesteren tegen Amerika, maar daar werd geen gehoor aan gegeven. © Khalil Dawood /HH