Financial Times | Londen  

De Nigeriaanse megastad Lagos groeit razendsnel. Grond is schaars of in handen van vastgoedmakelaars. Families worden gedwongen tot een vorm van multigeneratiewonen, met huishoudens die middelen en voorzieningen delen. Als die er zijn…

Dikke, gespikkelde meervallen wriemelen in ondiepe emmers in Tinu Huntontors stalletje op de Ajah-markt in Lagos. Af en toe floept er een op de grond, waar het beest dan in een modderplas ligt te kronkelen, tot Tinu het in de emmer teruggooit. Klanten komen en gaan, er wordt gepingeld, gelachen en gekletst, achttien uur per dag, bijna elke dag, en zo gaat dat al tientallen jaren.

Vroeger kon Tinu (42) met dit werk haar kleine gezin in een informele vissersgemeenschap aan de Lagos Lagoon onderhouden. Maar de afgelopen twee jaar is dat veel moeilijker geworden, omdat haar huishouden nu geen vijf maar zo’n vijfentwintig personen telt.

Bij verstedelijking hebben we vaak een westers beeld voor ogen: jonge professionals in overvolle megasteden, die appartementjes bewonen in steeds hogere wolkenkrabbers gebouwd van duurzame materialen. Maar de komende dertig jaar neemt Afrika het grootste deel van de mondiale bevolkingsgroei voor zijn rekening, en dus geeft de verstedelijking aldaar een beeld van hoe het grootste deel van de mensheid in 2050 zal leven.

Vissersvrouwen onderhandelen met inkopers in Makoko, een gemeenschap aan de Lagos Lagoon die dreigt te worden ontruimd. © Jesco Denzel / HH