Mail & Guardian  | Johannesburg

De Golf van Guinee, voor de kust van West-Afrika, is waarschijnlijk ’s werelds gevaarlijkste zeeroute. Niemand weet dat beter dan tweede stuurman Boris Oyebanji, die in een twee weken durend avontuur werd overvallen en gegijzeld door piraten – om vervolgens zelf voor piraat te worden aangezien.

De kapitein van de zeesleper MV Charis, Gideon Osanebi, vaart al 35 jaar – langer dan zijn tweede stuurman, Boris Oyebanji, op de aardbol rondloopt. Op deze specifieke reis, van de haven van Onne in Zuid-Nigeria naar de haven van Luba in Equatoriaal-Guinea, was de 26-jarige Oyebanji verantwoordelijk voor de navigatie. Eenmaal daar zou de Charis terugvaren naar Nigeria met een binnenvaartschip met een lading olie op sleeptouw.

4 mei 2019

Hoewel dit traject door de Golf van Guinee geldt als ’s werelds gevaarlijkste zeeroute – volgens het International Maritime Bureau was de regio in de eerste negen maanden van 2019 goed voor 86 procent van de 49 scheepskapingen en 82 procent van de 70 gijzelingen die wereldwijd op zee plaatsvonden – voorzag de tienkoppige bemanning van de MV Charis geen problemen. Desalniettemin werden ze, zoals inmiddels standaardpraktijk is geworden, tot aan de zeegrens tussen Nigeria en Equatoriaal-Guinea begeleid door een marineschip. Vanaf dat punt stonden ze er alleen voor.