Nikkei Asian Review  | Tokio

Takeshi Hakamada, oprichter van de start-up iSpace, voorziet binnen tien jaar een drukke markt van vele miljarden dollars voor transport en onderzoek op de maan. Hij wil zo snel mogelijk duizenden wagentjes op de maan zetten om het oppervlak efficiënt te bestuderen.

In een gehuurd kantoor in de buurt van de Tokyo Tower zijn ingenieurs druk bezig met de ontwikkeling van op afstand bestuurbare wagens, die over een paar jaar een reis van meer dan 350.000 kilometer moeten gaan maken, naar de maan.

De ingenieurs hebben de opdracht een maanvoertuig te bouwen dat kan worden ingezet bij het bemande maanprogramma Artemis van NASA. Daartoe benutten ze de unieke Japanse expertise op het gebied van op afstand bediende robotica, een expertise die het land als eerste ter wereld in staat heeft gesteld asteroïdemonsters te nemen en heeft geholpen bij het onderzoek in de beschadigde kerncentrale Fukushima.

Het bedrijf achter het project is een negen jaar oude start-up met maar honderd werknemers, iSpace genaamd. Behalve dat iSpace ernaar streeft als eerste particuliere onderneming voet te zetten op de maan, zien sommigen er ook een mogelijkheid in om het vroegere tijdperk van Japanse innovatie en verbeelding nieuw leven in te blazen op een moment dat het landschap van start-ups wordt gedomineerd door de VS en China.

“Ik heb Star Wars nooit kinderachtig of onrealistisch gevonden”