360 | Amsterdam

Actuele gebeurtenissen wereldwijd, in woord, beeld en citaat.

© Hollandse Hoogte / Zuma Press

CHINA | Zorgen om Chinese kredieten

Volgens het Instituut voor de wereldeconomie in Kiel was de wereld eind 2017 al ruim 5 biljoen dollar aan China verschuldigd. De Duitse sinologe Nora Sausmikat vindt dan ook dat alertheid is geboden.

Aangezien de Chinese kredietpraktijk verschilt met die van traditionele westerse donoren, is het vaak onduidelijk met welk doel en onder welke voorwaarden financiering wordt gegeven. Het Chinese krediet heeft landen geholpen, zegt Sausmikat, maar heeft ook voor veel landen de schuldencrisis vergroot. Zo is Djibouti inmiddels 1,4 miljard dollar aan China verschuldigd, ofwel twee derde van de economische productie. Sri Lanka raakte onlangs zijn haven kwijt aan een Chinees staatsbedrijf. Twaalf landen, zoals Zimbabwe, Mozambique en Zuid-Soedan zijn nagenoeg failliet en kunnen hun leningen nauwelijks aan China terugbetalen, waardoor de Chinese politieke invloed er enorm toeneemt.

Begin deze eeuw gold nog als bonus voor China dat het geen koloniaal verleden heeft, maar China heeft die bonus volgens Sausmikat verspeeld. Want voor Chinese financiering geldt: als investeringen niet de gewenste winst opleveren, dreigen draconische maatregelen.

(TAZ, Berlijn)