The Washington Examiner / The Daily Telegraph / 360

Vorige week besloot de Britse regering dat de Chinese telecomreus Huawei mag meewerken aan het 5G-netwerk in het Verenigd Koninkrijk, maar op een beperkte manier. Over het compromis zijn de meningen verdeeld.

JA

Groot-Brittannië heeft dinsdag het domme besluit genomen een deel van zijn 5G-netwerk door Huawei te laten bouwen, maar de VS kan de schade beperken. De grote angst: Huawei is geen telecombedrijf zoals Verizon of AT&T. Het is eigenlijk een verlengstuk van de Chinese inlichtingendiensten – uiteindelijk heeft Xi Jinping bij Huawei het laatste woord. Niet maximalisering van de winst en de dienstverlening is het strategische doel van het bedrijf, maar het leveren van diensten als dekmantel voor de onderschepping en verstoring van communicatie door de Chinese inlichtingendienst. 

De regering-Trump en senatoren van beide partijen beseffen dat het problematisch is als China kan meekijken op de 5G-netwerken van Amerika’s trouwste bondgenoot. Terecht wijzen ze ook Boris Johnsons geruststelling af dat de informatie van Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten geen gevaar loopt, omdat Huawei wel wordt geweerd van de zogenaamde ‘kern’ van het Britse 5G-netwerk. 

Want Johnson vertelt maar de halve waarheid. 5G-netwerken zijn nu juist ontworpen om steeds meer datagebruik en dataverkeer dicht bij gebruikers te krijgen. Met de komst van cloudgebaseerde systemen krijgen Huawei’s zendmasten in de toekomst steeds meer inzage in die datastroom. China zal dat benutten om apparaten in de buurt van inlichtingendiensten te volgen, compromitterende informatie te stelen om mensen mee te chanteren, en de veiligheid van Groot-Brittannië en zijn bondgenoten op andere manieren in gevaar te brengen.

Het is eigenlijk een verlengstuk van de Chinese inlichtingendiensten – uiteindelijk heeft Xi Jinping bij Huawei het laatste woord