El País | Madrid

Omdat Marokko de grensovergang niet erkent, mag alleen handbagage worden meegenomen uit de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla. Tienduizenden Marokkaanse mannen en vrouwen steken dagelijks over met enorme pakken handelswaar op hun rug.

De porteadoras bij de grensovergang tussen Marokko en de Spaanse enclave Melilla. De grenzen van Ceuta en Melilla met Marokko zijn de enige grenzen over land tussen de EU en Afrika. – © Ana Nance / Redux / HH

Hadija heeft geen geluk gehad in het leven. Ze werd in Ksar-el-Kebir, in het noorden van Marokko, geboren, waar haar familie de kost verdiende met de verkoop van muntbladeren in de soek. Ze is het gewend de tanden op elkaar te zetten en door te bijten, zodat ze haar vier kinderen een warme maaltijd kan bezorgen. Vroeg in de ochtend gaat ze het huis uit om achteraan aan te sluiten in de rij van porteadoras [draagsters], die wachten om Ceuta binnen te gaan. De rijen bij de grensovergang Tarajal II zijn meestal meer dan een kilometer lang. Om al die uren in de openlucht zonder enig sanitair te kunnen doorstaan gebruikt ze luiers.

Hadija kende Fatima, de 48-jarige moeder van vijf kinderen, die vorig jaar september aan de Marokkaanse kant van de grens om het leven kwam toen ze haar behoefte ging doen op het bergachtige terrein, uitgleed en met haar hoofd op de rotsen te pletter sloeg. De grenzen van Ceuta en Melilla met Marokko zijn de enige grenzen over land tussen de Europese Unie en Afrika. De Feniciërs waren zich al bewust van het strategisch belang van deze twee autonome steden op de handelsroutes van de Middellandse Zee. Het Verdrag van Schengen, dat in 1995 van kracht werd, beperkte het historisch vrije verkeer van personen over die grenzen tot uitsluitend de officiële inwoners van de provincies Tétouan en Nador, die zonder visum toegang hebben tot respectievelijk Ceuta en Melilla. Dertigduizend dragers brengen, net als Hadija, van maandag tot en met donderdag goederen, vooral etenswaren en kleren, vanuit de Spaanse enclaves naar Marokko. Op vrijdag, de dag van gebed voor de moslims en ‘heilige vrijdag’ voor de grenswachters, is er geen goederenverkeer.