Confidencial  | Managua

President Nayib Bukele van El Salvador heeft zijn ‘coole’ imago om zeep geholpen door met groot militair vertoon op de stoel van de voorzitter in het parlement te gaan zitten. Hij wil 100 miljoen euro lenen voor criminaliteitsbestrijding, maar stuit in het parlement vooralsnog op weerstand.

President Bukele van El Salvador spreekt zijn aanhangers toe voor het parlementsgebouw in San Salvador op 9 februari. – © Salvador Meléndez / AP

De jonge Salvadoraanse president Nayib Bukele (37) stormde vorige week onder zware dekking van gewapende soldaten en politieagenten het parlement in, nam plaats op de stoel van de voorzitter en proclameerde: ‘Ik geloof dat het nu wel duidelijk is wie hier de lakens uitdeelt’, een uitspraak die verwees naar de machtsstrijd tussen hem en de twee gevestigde partijen die hij versloeg in de presidentsverkiezingen.

‘Bukele heeft al eerder blijk gegeven van zijn autoritaire en antidemocratische neigingen, die de stabiliteit van het land in gevaar kunnen brengen,’ zegt Carlos Dada, oprichter van de krant El Faro. Hij noemde het ‘ironisch’ dat Bukele, een uiterst populaire president, nu zelf ‘zijn imago van coole president om zeep helpt’.

De politieke crisis, door sommige media ‘de Bukele-klap’ [El Bukelazo] gedoopt, heeft alom angst en schrik gezaaid, maar werd ook unaniem veroordeeld: door het werkgeversverbond, door de politieke partijen, door mensenrechtenactivisten, door de feministen, door de denktanks en door de slachtoffers van het gewapend conflict. ‘We leven nu in een heel ander land,’ zegt Dada. En doelend op de cruciale parlementsverkiezingen van 2021 voegt hij eraan toe: ‘We moeten maar zien hoe alles weer op zijn pootjes terechtkomt.’