Weixin | Shenzen

Ondanks de Chinese censuur neemt deze vrouwelijke hoogleraar geschiedenis geen blad voor de mond. ‘We moeten de menselijke rede gehoorzamen, zegt zij, en niet enigerlei vorm van gezag’. Sun Jiang verwijt de autoriteiten te laat in actie te zijn gekomen tegen het coronavirus.

In China is een tekort aan beschermende kleding, brillen en mondkapjes, meldt de South China Morning Post. China heeft een exportstop ingesteld van de grondstoffen voor het maken van mondkapjes. – © Xinhua News Agency / eyevine / HH

Het is inmiddels lente [volgens de Chinese maankalender]. Maar de wintervakantie lijkt eindeloos te duren. De hervatting van de colleges is uitgesteld. De longepidemie als gevolg van het nieuwe coronavirus woekert voort zonder dat het einde in zicht is. Niemand weet hoeveel mensen eraan kapot zullen gaan. Hoe kunnen wij hoogleraren, die straks weer voor een zaal vol studenten staan, op dezelfde voet blijven doorgaan? We ontkomen er niet aan om aan het begin van het eerste college iets over de situatie te zeggen.

Allereerst zullen we eer moeten bewijzen aan de overledenen door ons hun laatste machteloze strijd tegen de ziekte voor te stellen en onze innige deelneming te betuigen. Wij hebben maar één leven; ook een natuurlijke dood veroorzaakt altijd weer een enorm verdriet, dus wat gebeurt er wanneer die dood onverwachts komt en grote delen van de bevolking treft? Het verleden herinnert ons er te allen tijde aan dat we stem moeten geven aan degenen die lijden. Het heden is het verleden van de toekomst; voordat we stem geven aan degenen die voor onze ogen lijden, moeten we de allergrootste eer bewijzen aan de overledenen.