The Economist  | Londen

Ondanks de hopeloze infrastructuur van de Republiek Congo zorgt brouwerij Bracongo dat ieder dorp per vrachtschip over de rivier de Congo van bier wordt voorzien. The Economist voer mee.

Biertanks van de merken Primus en Mutzig van de brouwerij Bralima in Kinsasha. Deze Congolese brouwerij is in handen van Heineken. – © Kris Pannecoucke / HH

Het schip, dat zwaar beladen is met een half miljoen flessen bier, vaart naar het midden van de rivier. Er klinkt een vrolijke rumba uit het radiootje op de boeg, waar een groep jongemannen zit te mopperen over de ontberingen van het leven aan boord. ‘We blijven tot onze dood op deze boot zitten,’ beweert een bemanningslid. In werkelijkheid brengt de bemanning maar zes maanden per jaar op het schip door, maar het risico dat het zinkt is altijd aanwezig. De boot vaart afgeladen met bier van de brouwerij Bracongo in Kinshasa, de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo, naar de stad Bandundu, zo’n 390 kilometer stroomopwaarts.

Omar Barcat, de eigenaar van het schip, staat al twintig jaar aan het hoofd van een vloot van vijf vrachtschepen. Hij voorspelt dat de boot op diverse plekken langs de rivier tegengehouden zal worden door apparatsjiks die soms met kalasjnikovs staan te zwaaien. Ze proberen steekpenningen los te krijgen die kunnen oplopen tot wel 500 dollar. Lastige bemannings-leden vormen ook een probleem. Ver weg van hun bazen in de hoofdstad komen ze soms in de verleiding om te stoppen in dorpen waar hun vrienden wonen. Zo nu en dan drinken ze bier uit flesjes die zogenaamd ontploft of gebroken zijn (wat weer kan leiden tot erger wangedrag). ‘Maar ze weten dat iedereen die betrapt wordt onmiddellijk zijn baan kwijt is,’ zegt Barcat.