360 | Amsterdam

Actuele gebeurtenissen wereldwijd, in woord, beeld en citaat.

© Staatieportret

Kenia | Afrika

Geschiedvervalsing door Keniaanse pers

President Uhuru Kenyatta van Kenia maakte begin deze maand het overlijden bekend van oud-president Daniel arap Moi, regerend van 1978 tot 2002 en opgevolgd door Uhuru’s vader Jomo Kenyatta. Bij zijn aftreden was Moi een gehate man, die van Kenia een eenpartijstaat maakte en die verantwoordelijk was voor grootschalige mensenrechtenschendingen, politieke moorden en corruptie. Tijdens de ceremonie rond de machtsoverdracht aan Jomo Kenyatta werd Moi met modder bekogeld door omstanders die yote yawazekana bila Moi zongen, ofwel ‘alles is mogelijk zonder Moi’. Kenia zou een nieuw land worden.

Hoe is het dan mogelijk dat Moi bij zijn overlijden plots wordt geëerd als een Keniaanse held? vraagt Isaac Otidi Amuke zich af in African Arguments. Hij schrijft de bewieroking toe aan de rol van enkele belangrijke persorganen, waaronder Kenia’s oudste krant
The Standard en KTN, ’s lands eerste particuliere tv-station, die in handen zijn van de Moi-dynastie. Maar, schrijft Amuke, tijdens de begrafenisplechtigheden bleek uit protesten dat het Keniaanse volk wel beter weet.

(African Arguments, Nairobi)