360 | Amsterdam

360 kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.

BEELDENDE KUNST | Intense, ingetogen emoties

Shao Fans spirituele reis naar de eenzaamheid

De ouders van de Chinese kunstenaar Shao Fan brachten hem al op zijn derde de eerste technieken bij, maar, zegt hij tegen The Telegraph, wat hij leerde was allerminst Chinees. ‘Ik zie nu in dat ik westers werd onderwezen. (…) De laatste honderd jaar waren een verloren periode binnen de Chinese schilderkunst. Kunstenaars konden niet schilderen wat hen bezighield, maar moesten voldoen aan de eisen van het communisme.’
Tweehonderd jaar geleden, schrijft de glossy #legend, konden Chinese geleerden kalligraferen en gedichtenschrijven. Ze konden schilderen, instrumenten bespelen, schaken, kung fu, een tuin en hun eigen architectuur ontwerpen. ‘Dat zie je nu in het Westen noch in China terug,’ aldus Fan.

Hij wil de traditie niet zozeer kopiëren, als wel op moderne wijze voortzetten. Behalve schilderen, beeldhouwen en inkttekeningen maken, ontwerpt hij ook meubels en in opdracht bijvoorbeeld een tuin (voor de Chelsea Flower Show, de grootste botanische show van Groot-Brittannië) of het etiket van de beperkte oplage van een bepaalde wijn. In zijn schilderwerk zijn zijn konijnen het bekendst. Hij hield ze in zijn tuin en vond ze geschikt om zijn eigen innerlijke zoektocht en ‘intense, ingetogen emoties’ te weerspiegelen, schrijft galeriesite *Widewalls*.

China Daily omschrijft zijn techniek als subtiel met intellectuele diepgang. ‘Zijn verfijnde penseelstreken nemen de kijker mee op een spirituele reis naar de eenzaamheid, naar een serene wereld van wetenschappers uit een ver verleden, en bieden een kalm perspectief op de huidige wereld.’ LW

Between Truth and Illusion, 15 februari t/m 14 juni in het Noordbrabants Museum, Den Bosch.