360 | Amsterdam

Horen, zien, bezoeken.

TENTOONSTELLING | Lustobject of erotisch wezen

De tranen van Eros

Het surrealisme kennen we van Dalí, Magritte en Ernst – allemaal mannen. In De tranen van Eros in het Centraal Museum zijn nu ook de vrouwen aan de beurt. De tentoonstelling is samengesteld rond de Utrechtse schilder Johannes Moesman (1909-1988), de enige officieel erkende Nederlandse surrealist. Toen hij eind jaren twintig het surrealisme ontdekte, was hij meteen verkocht. Met als alibi dat de beelden uit het onderbewuste komen – en dat je er dus niks aan kan doen – greep hij de kans om zijn seksuele fantasieën in zijn schilderijen uit te leven.

Moesman hield van SM, hij had best ‘een mooie vrouw die ervan houdt’  willen martelen, zei hij in 1966. De vrouwen op zijn bizarre schilderijen hebben zelden een identiteit. Het gezicht is meestal afgewend, soms gemaskeerd en een enkele keer vervangen door iets anders, een sleutelgat of een zeeanemoon. De surrealisten hadden weinig oog voor de ongelijke positie van vrouwen binnen hun eigen beweging. De vrouw werd in hun kunstwerken beschouwd als een lustobject of behandeld als fetisj. In De tranen van Eros worden dit soort opvattingen tegen het licht gehouden. Én is er volop aandacht voor de vrouwen die actief waren binnen het surrealisme. Ook zij experimenteerden naar hartelust met erotiek en seksualiteit.

Leonor Fini schilderde zichzelf bijvoorbeeld met een naakte man aan haar voeten. Dorothea Tanning maakte ‘zachte sculpturen’ van textiel en pingpongballen, erotisch en verontrustend tegelijk. Daarnaast is er fijn erotisch werk te zien van hedendaagse kunstenaars als Sarah Lucas, Gillian Wearing, Paul Kooiker en Viviane Sassen.  
Arjan Reinders

15 februari t/m 20 mei, Centraal Museum, Utrecht, centraalmuseum.nl