Sabah | Istanboel

Vrijgezellen en echtparen zonder kinderen zijn egoïsten en moeten zwaarder worden belast. Zo denken auteur Mevlüt Tezel en president Recep Tayyip Erdogan erover. Ook in Turkije is het aantal geboorten met 3,6 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar.

Een kraampje met bruidsjurken op de Mahmutpasha-bazaar in de Turkse stad Istanbul. – © Getty

‘Ga trouwen!’ Deze oproep van president Recep Tayyip Erdogan [die de Turken regelmatig aanspoort om ‘minstens drie kinderen’ te maken] aan het adres van jongeren heeft heel wat discussie ontketend. Het aantal geboorten in Turkije is ten opzichte van vorig jaar met 3,6 procent gedaald en bedraagt nu ongeveer 1,2 miljoen per jaar.

Deze daling komt voornamelijk doordat mensen anders in het leven staan. Individualisme is in de mode. De mensen van nu hechten meer aan hun bewegingsvrijheid, richten zich meer op hun carrière om hun levensstandaard te verhogen en hebben liever huisdieren dan kinderen. Maar wie houdt de economie dan draaiende? Wie verzorgt deze vrijgezellen als ze in een bejaardenhuis zitten? Wie betaalt het pensioen van deze vrijgezellen, die ouder zullen worden omdat ze kinderloos zijn gebleven? Wie zal al die taken op zich nemen? De families die ervoor hebben gekozen wel kinderen op de wereld te zetten. Zoals de secretaris-generaal van de vakbond Hak-Is [een conservatieve vakbond die nauwe banden onderhoudt met de partij van Erdogan] al zei, moet de belastingdienst meer rekening houden met de gezinskosten (huwelijkse staat, aantal kinderen et cetera). Het is oneerlijk dat een werknemer die vrijgezel is en geen kinderen heeft min of meer dezelfde belastingaanslag krijgt als een getrouwde werknemer die vader is.

Mijn voorstel is het volgende: mensen die kinderen krijgen, zetten zich in voor het voortbestaan van het systeem, en de vrijgezellen moeten hun daar een vergoeding voor betalen. Ik heb het natuurlijk niet over werkloze vrijgezellen. Maar vrijgezellen die, hoewel ze een goed inkomen hebben, geen kinderen op de wereld zetten, zouden meer belasting moeten betalen. Eén keer per maand op reis gaan in Europa, op Instagram de foto’s delen die zijn genomen in de beste restaurants en als je weer thuis bent ’s avonds onder je dekbed kruipen en naar je favoriete serie kijken terwijl je je kat aait! Wat is het leven toch mooi! Maar is dat niet een beetje oneerlijk tegenover degenen die wel kinderen op de wereld zetten, die zich uit de naad werken om die kinderen een opleiding en een toekomst te geven, die bijna nooit met vakantie gaan en, als ze dat toch doen, voortdurend het zwembadje in de gaten moeten houden en uiteindelijk eerder doodgaan vanwege al die stress?  

Mevlüt Tezel

Sabah
Turkije | dagblad | oplage 320.000

Opgericht in 1985, kwam in 2007 in handen van een staatsbedrijf, dat het verkocht aan Çalik Holding, waarvan baas Ahmet Çalik naar verluidt dicht bij regeringspartij AKP staat en waarvan de stiefzoon van premier Erdogan tot november 2013 directeur-generaal was.