360 | Amsterdam

Zoals waarschijnlijk alle boodschappers van het nieuws en de achtergrond daarvan, hebben wij deze editie van 360 geproduceerd in nogal bijzondere omstandigheden. Iedereen doet wat er gedaan moet worden om de vermaledijde curve van het om zich heen graaiende coronavirus af te zwakken. Dat dit onze vijand zou worden, had niemand kunnen voorspellen. Behalve scenarioschrijvers misschien dan, maar dat hielden we veiligheidshalve voor honderd procent fictie.

Gelukkig kent onze redactie toch al geen grenzen en zullen onze lezers niet merken vanaf welke zolderkamertjes de puntjes op de i werden gezet. Op de i van helaas weinig opbeurende publicaties. Al is de wereld nu gegijzeld door een pandemie, dat betekent natuurlijk niet dat de andere crises en onderwerpen geen aandacht meer behoeven, of niet net zo ernstig zijn. Daarom een dossier over het gefaalde migratiebeleid van de Europese Unie.

Lichtpuntje zou misschien het artikel over de andere Amerikaanse droom zijn, die van de zogenaamde intentional communities, een moderne benaming van de commune: een vrije leefgemeenschap waar de bewoners alles met elkaar delen. Soms inclusief kinderen en partners. Nu alles in het teken staat van sociale afstand houden, is het verlangen naar andere levensstijlen dan het klassieke huisje-boompje-beestje vanzelf ook weer een beetje off-beat. Maar als het leven weer langzaam op gang gaat komen, is er wellicht een enorme behoefte om het allemaal anders te gaan doen.

Maar als het leven weer langzaam op gang gaat komen, is er wellicht een enorme behoefte om het allemaal anders te gaan doen

Twee geleerde denkers, Robert D. Kaplan en geschiedenissocioloog Georgi Derluguian, doen al een kleine voorzet na te denken over de noodzaak van een radicale omwenteling in het huidige politiek-economische systeem. Want, zo voorspelt de gerenommeerde Amerikaanse beschouwer van de wereldpolitiek Kaplan, er zal geen einde komen aan de etnische en sektarische conflicten, geen einde aan de milieu- en klimaatrampen en ook zal de overbevolking niet afnemen. Wel het is nu meer dan ooit te hopen dat een groeiend besef van verbondenheid, over grenzen en overtuigingen heen, zal leiden tot een gezamenlijke toekomst.